VIDEO Putin: Rusia este pregătită să ţintească SUA şi state care pot lansa rachete Tomahawk şi prezintă cea mai nouă armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vladimir putin

Rusia va riposta oricărei desfăşurări de rachete nucleare americane cu rază ”intermediară” de acţiune în Europa şi va ţinti atât ţările în care aceste rachete vor fi desfăşurate, cât şi Statele Unite, a ameninţat, miercuri, în discursul său anual în faţa deputaţilor şi senatorilor, preşedintele rus Vladimir Putin.

Statele Unite ale Americii au încălcat Tratatul INF desfăşurând sistemul AEGIS Ashore în Europa, care ar putea lansa rachete Tomahawk ce pot atinge teritoriul rus în numai 10 minute, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, atenţionând că, dacă Washingtonul va face aceasta, va urma o escaladare a situaţiei, iar Rusia va răspunde prin măsuri simetrice.

"Desfăşurarea în Europa a sistemului AEGIS Ashore de către SUA contravine Tratatului INF", a subliniat Putin, dând citire prevederilor tratatului. Liderul rus a criticat SUA pentru că "nu au acţionat cinstit" şi nu au motivat corect decizia lor de retragere din Tratatul INF.

Putin a criticat în termeni duri şi "sateliţii" SUA, "care le ţin isonul" şi a subliniat, în acest context, că Rusia va fi mereu un stat suveran. "Unele ţări pot să nu fie suverane, dar nu Rusia. Asta-i o axiomă", a spus el.

Putin a dat asigurări că Rusia nu doreşte o escaladare a tensiunilor, dar că va replica la desfăşurarea sistemului AEGIS Ashore, care poate lansa rachete Tomahawk ce pot atinge teritoriul rus în numai 10 minute. "Lăsaţi iluziile, răspunsul din partea Rusiei va fi eficient", a atenţionat Putin, enumerând testele de arme noi care au loc în prezent cu succes în Rusia, printre care şi racheta hipersonică Zircon, ce va fi montată pe nave şi submarine.

   Vladimir Putin a declarat în mesajul său către Adunarea Federală că noile rachete hipersonice ruseşti vor fi instalate pe submarine deja în acest an.

Racheta hipersonică Zirkon va avea o viteză de 9 Mach-uri şi o distanţă de zbor de peste o mie de kilometri. Cu aceasta vor fi dotate navele şi submarinele militare, atât cele de perspectivă, cât şi cele care se află în construcţie, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

“Voi menţiona încă o inovaţie care este dezvoltată cu succes şi în termenii stabiliţi va fi finalizată. Vreau să vorbesc despre racheta hipersonică Zirkon cu viteza de zbor de 9 Mach-uri, pe o distanţa de o mie de kilometri, este capabilă să atingă atât ţinte maritime, cât şi cele terestre”, a spus Putin, în mesajul său adresat Adunării Federale.

Potrivit lui, rachetele pot fi utilizate de lansatoarele maritime – nave şi submarine, inclusiv cele concepute şi în proces de producţie pentru rachetele de precizie înaltă Kalibr.

„Adică, acestea nu implică mari cheltuieli pentru noi”, a menţionat Putin.

Liderul rus a calificat drept neprietenoasă politica SUA la adresa Rusiei, Washingtonul "introducând sancţiuni ilegale, ce demontează normele de drept internaţional".

Putin a declarat în acest discurs că Rusia nu caută confruntarea şi că nu va face primul pas în desfăşurarea unor rachete ca replică faţă de ieşirea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu washingtonul în 1987.

Liderul de la Kremlin a reafirmat că răspunsul Moscovei la orice desfăşurare de rachete nucleare va fi hotătât şi a îndemnat administraţia americană a lui Donald Trump să se gândească bine la concesinţele unei asemenea decizii.

Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul discursului său anual susţinut miercuri în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului rus, cu referire la relaţiile în prezent tensionate dintre Federaţia Rusă şi SUA, după retragerea acestora din urmă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), informează RIA Novosti.

Vladimir Putin a enumerat mai multe ţări cu care Federaţia Rusă intenţionează să-şi dezvolte relaţiile. Printre acestea, un loc central îl ocupă China, dar şi India. Se vor căuta căi pentru a încheia un acord de pace cu Japonia, a mai spus el.

În viziunea liderului rus, este necesară aprofundarea cooperării cu Republica Belarus şi cu partenerii din Uniunea Economică Eurasiatică

Nu mai este timp de pierdut în ceea ce priveşte dezvoltarea strategica a ţării, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în mesajul său.

„Sarcinile noastre sunt pe termen lung, dar este necesar să lucrăm astăzi la obiectivele strategice. Timp este puţin, am spus acest lucru de mai multe ori şi ştiţi perfect - nu mai este timp de pierdut pentru coordonare şi încercări de implementare. Noi am trecut de această perioadă deja”, a declarat Vladimir Putin.

Potrivit lui Putin, sarcinile şi instrumentele pentru realizare au fost deja create.

În criză de popularitate, liderul de la Kremlin le-a promis miercuri ruşilor, o ameliorare a situaţiei lor „începând cu acest an.

"Nu trebuie să aşteptăm, ci să îmbunătăţim situaţia începând de acum (...). Din acest an, (ruşii) trebuie să simtă o ameliorare", a declarat Putin în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului, anunţând măsuri de susţinere pentru familii, în scopul creşterii natalităţii şi pensiilor, al îmbunătăţirii calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale şi alte ajutoare sociale.

"Sărăcia îi apasă efectiv pe oameni (...), 19 milioane de persoane trăiesc astăzi sub pragul de sărăcie. Este prea mult", a spus Putin, afirmând că este necesar să se pună în funcţiune un "contract social" pentru populaţia aflată în nevoie. "În următorii cinci ani, circa nouă milioane de persoane vor beneficia de un asemenea sprijin", a precizat el.

"Mai mulţi copii, mai puţine impozite", a mai declarat preşedintele rus, pe fondul unei scăderi a veniturilor reale ale populaţiei ruse în ultimii cinci ani şi a creşterii TVA de la 1 ianuarie.

Potrivit TASS, discursul din acest an al lui Vladimir Putin se axează pe probleme de dezvoltare internă a Rusiei.

Acesta este primul discurs al preşedintelui rus Putin susţinut în faţa deputaţilor şi senatorilor după realegerea lui, în martie 2018, cu 76% din voturi, pentru un al patrulea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse care se va încheia în 2024 şi care, conform Constituţiei, ar trebui să fie ultimul. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite