VIDEO NATO, despre „Vostok-2018“: Rusia se pregăteşte pentru „un conflict la scară largă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO avertizează marţi, în prima zi a desfăşurării exerciţiului militar „Vostok-2018“ („Est-2018“), că Rusia se pregăteşte pentru „un conflict la scară largă“.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord denunţă într-un comunicat „Vostok-2018“, apreciind că acest exerciţiu militar  „demonstrează că Rusia se concentrează pe exersarea unui conflict la scară largă“.

Este „un model pe care l-am observat de ceva vreme, şi anume o Rusie mai agresivă, care îşi majorează semnificativ bugetul apărării şi prezenţa militară“, subliniază NATO, potrivit DPA şi paginii electronice a agenţiei de presă Agerpres.

„De-a lungul ultimilor ani, am remarcat o semnificativă consolidare a prezenţei militare a Rusiei, inclusiv în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, precum şi a Mediteranei. Mai mult, Rusia a arătat că este dispusă să folosească forţa militară împotriva vecinilor ei, de exemplu Ucraina şi Georgia“, avertizează NATO.

La aproape 27 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice şi încheierea Războiului Rece, Rusia are parte de cel mai mare exerciţiu militar organizat vreodată pe teritoriul său.

Desfăşurat în Districtul Militar Central şi Districtul Militar Estic al Rusiei, „Vostok-2018“ reuneşte aproape 300.000 de soldaţi, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de  aparate de zbor (avioane, elicoptere, drone etc.) şi 80 de nave.

Aceste manevre intervin într-un context de foarte tensionat între Rusia şi Occident, un context marcat de conflictul armat din Ucraina, războiul din Siria, numeroase acuzaţii de amestec în politica internă şi afacerea Skripal, fostul agent GRU şi colaborator MI5 otrăvit cu un agent neurotoxic pe teritoriul britanic.

Pregătiri pentru începerea „Vostok-2018“

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite