VIDEO Moartea mogulului de la „Total“. Conducerea aeroportului Vnokovo 3 din Moscova, acuzată de „neglijenţă criminală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe anchete au fost deschise la Moscova, după accidentul aviatic de aseară, în care şi-a pierdut viaţa directorul Companiei petroliere franceze Total, Christophe de Margerie. După primele investigaţii, comitetul de anchetă rus a anunţat că accidentul de avion în care a murit mogulul de la Total, pe aeroportul Vnukovo din Moscova, a fost cauzat de „neglijenţa criminală“ a conducerii aeroportului.

"Nu este vorba despre un tragic concurs de împrejurări, ci de o neglijenţă criminală a funcţionarilor" care nu au reuşit să coordoneze activitatea angajaţilor lor, a indicat comitetul de anchetă într-un comunicat.

Anumiţi membri ai conducerii aeroportului Vnukovo, care ar putea încerca să influenţeze ancheta, trebuie "suspendaţi din funcţie" în curând, a precizat acesta.

În noaptea de luni spre marţi, un avion privat la bordul căruia se afla de Margerie s-a prăbuşit la decolare, după ce s-a lovit de un vehicul de deszăpezire. În afară de Christophe de Margerie, în accidentul de pe aeroportul Vnukovo au mai murit trei membri ai echipajului.

Conform comitetului de anchetă, conductorul utilajului de deszăpezire, Vladimir Martinenko, reţinut pentru 48 de ore în cadrul anchetei, era "în stare de ebrietate" în momentul accidentului, o acuzaţie dezminţită de avocatul său.

Posibile cauze ale accidentului

Printre scenariile posibile evocate de anchetatori figurează "o eroare a controlorilor de trafic aerian", "condiţiile meteorologice nefavorabile" şi "o eroare de pilotaj".

Controlorii de trafic aerian vor fi de asemenea "examinaţi cu privire la consumul de alcool şi de substanţe psihotrope", precizează comunicatul.

"Chiar dacă există deja câţiva suspecţi, este evident că pe lângă neglijenţa unor executanţi direcţi, există conducători de rang înalt ai aeroportului", subliniază comitetul de anchetă, adăugând că nu exclude noi arestări.

Cutiile negre ale avionului au fost deja găsite şi predate specialiştilor pentru a fi decriptate, conform comunicatului.

Avocatul şoferului de pe maşina de deszăpezire cere expertiză independentă

La rândul său, avocatul conductorului utilajului de deszăpezire a afirmat că clientul său suferă de insuficienţă cardiacă cronică şi nu era în stare de ebrietate în momentul accidentului. Apărătorul şoferului cere o expertiză independentă.

"El nu bea niciodată, acest lucru poate fi confirmat de familie şi de medici", a declarat avocatul Aleksandr Karabanov, citat de agenţia Interfax.

Procuratura rusă a deschis o anchetă penală privind încălcarea regulilor de securitate în exploatarea unui aparat de zbor ce a dus la moartea mai multor persoane. Şoferul maşinii de deszăpezire, cu care s-a ciocnit Falcon 50 în timpul decolării, era în stare de ebrietate, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul rus, Vladimir Markin.

Şi o comisie specială a Agenţiei pentru aviaţia civilă (Rosaviaţia) a început o anchetă pentru elucidarea circumstanţelor producerii accidentului. Conform TASS, în această anchetă sunt implicaţi şi reprezentanţi ai Comitetului Interstatal pentru Aviaţie şi experţi ai Agenţiei Federale de Transport Aerian.

Potrivit unor surse din cadrul forţelor de ordine ruse, ceaţa ar putea fi una din cauzele producerii accidentului. 'Decolarea era efectuată în condiţii de vizibilitate de până la 350 de metri, coeficient de frecare de 0,5 (între roţi şi pistă), de pe pista nr.6, cursa 06', se menţionează într-un comunicat de pe site-ul aeroportului Vnukovo.

Din cauza vizibilităţii reduse, 12 avioane, care urmau să aterizeze pe Vnukovo — unul dintre cele trei aeroporturi internaţionale din Moscova — au fost direcţionate luni seara spre aeroportul Domodedovo, iar alte şase au aterizat la Şeremetievo, indică agenţia de presă rusă TASS.

Informaţii contradictorii

Anchetatorii examinează şi o eventuală eroare a controlorilor de trafic aerian, dar şi neglijenţa şoferului maşinii de deszăpezire. Sunt luate în considerare şi condiţiile meteorologice nefavorabile şi o posibilă eroare de pilotaj, a mai indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei de anchetă ruse.

Şefa serviciului de presă de la aeroportul Vnukovo, Elena Krilova, anunţa că „un avion Falcon pe ruta Moscova – Paris s-a lovit de un vehicul pentru deszăpezire în timp ce avionul se pregătea să decoleze. Avionul a luat foc după coliziune şi toţi oamenii de la bord – incluzând un pasager şi trei membri de echipaj – au murit.”

Avionul nu a părăsit solul după ce a lovit vehiculul, a adăugat ea, combătând rapoartele iniţiale că avionul de fapt a decolat dar apoi pilotul s-a decis să se întoarcă şi să aterizeze.

Portalul de ştiri LifeNews.ru a scris că avionul s-a aflat în aer pentru o scurtă perioadă de timp, trimiţând semnale S.O.S. şi raportând un incendiu la motor şi avarii la fuselaj. Apoi avionul s-a prăbuşit pe pistă, a fost cuprins de flăcări şi a cauzat moartea tuturor celor aflaţi la bordul său.

Rămăşiţele avionului au fost împrăştiate pe o distanţă de 200 de metri de la locul prăbuşirii, conform serviciilor de salvare. Motorul a fost găsit la aproximativ 50 de metri de la locul prăbuşirii, în timp ce unul dintre trenurile de aterizare a fost smuls şi descoperit la aproximativ 200 de metri distanţă de restul aeronavei.

În timpul manevrei de decolare, avionul privat de tipul Falcon 50 s-a ciocnit de o maşină de deszăpezire, care se afla pe pistă. Toţi cei patru ocupanţi ai avionului privat, înregistrat în Franţa, între care şi directorul general al Total, au murit. Potrivit TASS, şoferul maşinii de deszăpezire nu a avut de suferit. Avionul — care s-a prăbuşit la impactul cu maşina — a luat foc şi a ars complet, iar persoanele care se aflau la bordul său nu a putut fi salvate. Toţi patru erau cetăţeni francezi.

Franţa trimite trei anchetatori

Biroul de Anchete şi Analize pentru securitatea aviaţiei civile (BEA) din Franţa a anunţat marţi că va trimite trei anchetatori la Moscova, în cadrul eforturilor de clarificare a condiţiilor morţii preşedintelui-director general al grupului petrolier Total Christophe de Margerie, relatează AFP.

Premierul rus, Dmitri Medvedev a promis că autorităţile ruseşti vor face tot ce este necesar pentru anchetarea rapidă a împrejurărilor accidentului de pe aeroportul Vnukovo, în care a murit şeful companiei franceze Total, Christophe de Margerie.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite