VIDEO Misterele din spatele arestării consilierului şefului agenţiei Roscosmos. Este acuzat de spionaj pentru Cehia şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul jurnalist Ivan Safronov Jr, arestat pentru aacuzaţii de tradare
Fostul jurnalist Ivan Safronov Jr, arestat pentru aacuzaţii de tradare

Un consilier al agenţiei cosmice ruseşti, Roskosmos, a fost reţinut sub acuzaţia de înaltă trădare. Serviciul de presă al Roskosmos a spus că Ivan Safronov Jr., care este şi un cunoscut fost jurnalist, a fost reţinut la 7 iulie, iar acuzaţia de trădare nu are legătură cu munca lui la agenţia spaţială. Safronov a fost pus în arest preventiv până pe 6 septembrie.

Potrivit avocatului său, este acuzat că în 2017 ar fi furnizat Cehiei informaţii secrete privind vânzări de arme ruseşti în Orientul Mijlociu şi Africa. Beneficiarul adevărat al acestor informaţii, susţine procuratura, ar fi fost însă Statele Unite. În acea perioadă, Safronov lucra ca jurnalist. A scris pentru cunoscutele ziare ruseşti Kommersant şi Vedomosti.

La data de 18 mai, Ivan Safronov a fost numit consilier în domeniul politicii informaţionale al directorului general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, la data de 18 mai. Atribuţiile lui Safronov includeau coordonarea instrumentelor de informare ale companiei de stat şi ale filialelor acesteia. Între 2010 şi 2019, Safronov a lucrat pentru Kommersant şi Vedomosti, care s-au ocupat în principal de activităţile Ministerului Apărării, industriei de război, cele ale sectorului spaţial şi de diverse probleme de cooperare tehnico-militară.

Roscomos este agenţia guvernamentală a Federaţiei Ruse responsabilă cu programul spaţial rus şi cercetarea aerospaţială.

Într-un comunicat de presă, agenţia a declarat că Safronov nu a avut acces la date confidenţiale. Clarificarea a fost făcută deoarece, după cum aflăm de la Ria Novosti, fostul consilier este suspectat că ar fi colectat şi livrat informaţii privind cooperarea, apărarea şi securitatea militară a Rusiei unui reprezentant al unui serviciu secret dintr-o ţară non-NATO care nu a fost încă identificată.

În afara lui Safronov, serviciile de securitate ruse, mai suspectează o altă persoană cunoscută.

Astfel, locuinţa de la Moscova a fostului jurnalist al revistei online Meduza, acum director al Kholod, Taisiia Bekbulatova, a fost percheziţionată, în timp ce ea era reţinută pentru interogatoriu. Ştirea a fost dată chiar de ziarul pentru care a lucrat şi care a subliniat că Bekbulatova îl cunoaşte bine pe acuzat.

Safronov era un jurnalist care se ocupa de sectorul Apărării şi de Forţele Armate care, potrivit Moscow Times, a fost obligat să părăsească ziarul Kommersant anul trecut după ce a scris un articol despre demisia iminentă a preşedintelui Senatului rus, Valentina Matviienko, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Ulterior, a lucrat pentru Vedomosti până pe 18 mai, când a părăsit ziarul după scandalul presupusei cenzuri pro-Kremlin impuse de noul proprietar şi director, care ar fi modificat, sau anulat articole despre compania petrolieră rusă Rosneft şi sondajele care demonstrau scăderea accentuată a popularităţii lui Putin.

Safronov s-a mai aflat în vizorul Kremlinului şi pentru problema vânzării avioanelor de vânătoare Sukhoi Su-35 în Egipt.

De fapt, pare că Moscova şi Cairo ar fi semnat un contract în valoare de două miliarde de dolari pentru furnizarea a 24 de avioane Su-35 "Super Flanker", la 19 martie 2018, urmând ca primele exemplare să fie livrate în 2020. Ştirea privind semnarea contractului, difuzată chiar de Kommersant, a întârziat livrările, iritând puternic Kremlinul care ar fi mustrat cu asprime redacţia ziarului.

De fapt, Moscova dorea să se calmeze apele pe plan internaţional, pentru a nu irita prea mult Washingtonul şi a readuce în Egipt toporul CAATSA.

Se pare că, în noiembrie 2019, Statele Unite au ameninţat Egiptul cu posibilitatea creşterii sancţiunilor în cazul în care ar fi achiziţionat material de război rus: potrivit Wall Street Journal, de fapt, o scrisoare semnată de secretarul de stat Pompeo şi de secretarul de apărare Esper ar fi fost trimisă la Cairo, ministrului apărării, Zaki. În scrisoare, cei doi oficiali au invitat Egiptul să abandoneze acordul cu Rusia pentru avioanele de luptă, afirmând că în caz contrar, sancţiunile impuse de CAATSA ar fi fost mărite.

Reţinerea lui Safrovonv, care ar putea primi şi 20 de ani închisoare. Tată lui Ivan Safronov lucrase şi el pentru cotidianul independent Kommersant, unde  se ocupase de chestiunile militare. În 2007 Safranov tatăl a murit în mod misterios, căzând pe fereastră. O manifestaţie în favoarea lui Safronov, combinată cu un pichet de jurnalişti şi protestatari, a început de ieri în faţa sediului FSB.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite