VIDEO Care este misiunea submarinelor monstru din clasa Borei şi Habarovsk, în caz de război nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
submarine borei

Chiar dacă celelalte forţe nucleare ruse ar fi distruse după primele atacuri inamice, Rusia are suficiente mijloace de a face praf oraşele adversarului, scrie National Interest. Misiunea principală va reveni submarinelor din clasa Borei şi din clasa Habarovsk care vor fi intra în acţiune.

În cazul unui conflict nuclear care ar distruge forţele nucleare ale Rusie, Moscova dispune de submarine din clasa Borei şi clasa  Habarovsk  capabile să transforme în cenuşă oraşele adversarului său, scrie publicaţia  National Interest .

Obiectivul principal al submarinului din clasa Borei este de a transforma oraşele inamicului în moloz, chiar dacă celelalte forţe nucleare  ruse sunt scoase din funcţiune, notează National Interest. 

Publicaţia subliniază că, datorită noilor tehnologii cu care a fost dotat şi a noilor motoare alimentate cu energie nucleară, aceste submersibile pot rămâne tăcute în adâncuri luni de zile, spre deosebire de predecesoarele lor sovietice.

"Reactorul OKF-650B de 190 megawaţi de pe submarinele din clasa Boreï alimentează un sistem de propulsie care îi permite să rămână nedetectat în timp ce navighează cu o viteză apropiată de viteza maximă subacvatică de 30 de noduri. Acest lucru îl face probabil mai puţin detectabil la viteze mai mari decât este submarinul din clasa Ohio ”, scrie National Interest.


În plus, fiecare dintre cele 16 rachete R-30 de pe acest submarin poartă de obicei şase focoase nucleare de 150 de kilotone, proiectate să se separe pentru a lovi ţinte distincte.

„Acest lucru înseamnă că un Borei poate lansa 72 de focoase nucleare, de zece ori mai distructive decât bomba aruncată asupra Hiroshima, asupra unor oraşe şi baze militare situate la o distanţă de peste 9.000 de kilometri", notează publicaţia americană. 

În prezent, Rusia construieşte submarine de nouă generaţie prin proiectul 955A / Boreï A. Primul, Prinţul Vladimir, a fost lansat în 2017 şi este de aşteptat să fie pus în funcţiune în curând.

Conform National Interest , aceste submarine sunt mai manevrabile, au o amprentă  acustică îmbunătăţită şi sunt echipate cu sisteme de luptă, observare şi comunicare de ultimă generaţie.

Submarinele din clasa Borei reprezintă doar jumătate din viitoarea forţă de descurajare nucleară a marinei ruse. Cealaltă jumătate va proveni dintr-o flotă unică de patru submarine din clasa Habarovsk, fiecare purtând şase torpile Poseidon cu propulsie nucleară, concepute să bombardeze oraşele de coastă şi bazele navale cu focoase gigantice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite