VIDEO Liderul de la Kremlin vrea să controleze şi muzica rap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alarmat de popularitatea tot mai mare a muzicii rap printre tinerii ruşi, preşedintele Vladimir Putin şi-ar dori s-o controleze. Putin s-a întâlnit sâmbătă cu mai mulţi consilieri pe probleme de cultură. El s-a arătat îngrijorat că rapul promovează consumul de droguri, care ar putea duce la “degradarea naţiunii”.

La o întâlnire cu responsabili din domeniul culturii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că muzica rap trebuie „controlată” şi „canalizată”, pentru că nu poate fi oprită. 

Potrivit mediilor ruseşti, Putin a susţinut că muzica rap s-ar baza pe trei elemente: sex, droguri şi protest, iar elementul legat de de droguri este cel mai periculos pentru că ar duce la „degradarea naţiunii”. În Rusia au fost anulate recent mai multe concerte ale unor artişti populari, dar sâmbătă, preşedintele Putin atras atenţia că este o strategie contraproductivă: interdicţia le măreşte numai popularitatea. 

Comentariile lui vin în contextul în care rapperii ruşi se declară cenzuraţi de autorităţi. Numeroase concerte sunt anulate, iar clipurile lor de pe internet sunt cenzurate. În noiembrie, un rapper a primit 12 zile de închisoare pentru apologia canibalismului, după ce a făcut aluzie la mumia lui Lenin.

Vladimir Putin consideră că Kremlinul ar trebui să joace un rol de prim-plan în rapul rus în loc să-l cenzureze, relatează Reuters.

Putin a făcut aceste declaraţii sâmbătă, în urma uneii scurte reţineri a unui rapper popular, Husky, ale cărui texte critică uneori Guvernul.

După anularea unuia dintre concertele sale la Krasnodar, în sudul Rusiei, Husky a încercat să cânte pe o maşină, ceea ce a condus la arestarea sa sub acuzaţia de ”huliganism”.

Arestarea şi condamnarea sa la 12 zile de închisoare a provocat un val de proteste.

Rapperul a fost eliberat - în mod anticipat - în urma intervenţiei membrilor administraţiei prezidenţiale, a anunţat pe Twitter redactorul-şef al televiziunii publice RT (Russia Today).

”Dacă nu poţi să opreşti ceva, atunci ar trebui să-l iei în mână”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei transmisiuni în direct a unei reuniuni a Consiliului său consultativ în Cultură şi Arte.

”Aţi spus că rapul (se bazează pe) trei piloni: sexul, drogurile şi manifestaţiile. Între ele, drogurile sunt cele mai îngrijorătoare. Este drumul care conduce la decadenţa unei naţiuni”, i-a spus Putin producătorului de muzică Igor Matvienko, un membru al acestei instanţe, care a propus să se emită sfaturi pentru părinţi.

Şeful statului rus a abordat de asemenea problema înjurăturilor. El a precizat că a discutat cu o lingvistă.

”Ea mi-a spus personal că asta face parte din limba noastră. Este doar o chestiune în a şti cum să le utilizezi”, a declarat Putin.

Igor Matvienko a sugerat, de asemenea, să se dea directive cu privire la utilizarea înjurăturilor pe Internet şi în presă, însă Putin a declarat că este vorba despre un subiect sensibil - aceste cuvinte fac parte din cultura comună.

”Avem tot felul de părţi de corp şi nu este ca şi cum le-am expune mereu şi oricum”, a declarat preşedintele Rusiei, comparând cuvintele cu părţile corpului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite