VIDEO Incendiul de la mall-ul din Rusia: ieşirile de urgenţă erau blocate, iar alarmele oprite. Imagini din interiorul complexului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ruse au deplâns neglijenţe grave şi încălcări ale normelor de securitate, în urma incendiului care a devastat un centru comercial de la Kemerovo, în Siberia, soldat cu cel puţin 64 de morţi - inclusiv nouă copii, relatează AFP.

Comitetul rus de anchetă - instanţa însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia - a anunţat că a descoperit ”încălcări flagrante”, atât în construirea, cât şi în exploatarea centrului comercial.

Anchetatori şi martori evocă faptul că uşile de evacuare erau închise cu cheia, dar şi o absenţă toală a sistemelor de alertare a clienţilor din centrul comercial la izbucnirea incendiului.

”Nu s-a făcut niciun anunţ, oamenii au început pur şi simplu să fugă spre ieşire. Apoi s-a simţit miros de ars. Am început să înţelegem că nu era un exerciţiu”, a declarat o femeie pentru postul Rusia 24.

Alt martor, intervievat de postul de radio BFM, a evocat clase de copii venite din sate învecinate care se aflau în cinema în momentul incendiului, în săli închise cu cheia de către plasatori.

”Problema este următoarea: de ce erau uşile închise?”, şi-a exprimat indignarea viceguvernatorul regiunii, Vladimir Cernov, citat de agenţia de presă Tass.

O anchetă a fost deschisă cu privire la ”încălcarea regulilor de securitate”, iar patru persoane au fost arestate, între care locatarul localului în care a izbucnit incendiul şi directorul societăţii care administrează centrul comercial.

Comitetul de anchetă a anunţat că analizează responsabilitatea unei a cincea persoane, membră a unei societăţi însărcinate cu securitatea în centrul comercial, suspectată că a debranşat sistemul de anunţare sonoră atunci când a izbucnit incendiul.

Centrul comercial, dotat cu o saună, mai multe săli de cinema şi restaurante, dar şi o sală de popice, era foarte frecventat duminică.

Imagini difuzate luni de postul de televiziune Life, prezentate drept imagini înregistrate de sistemul de supraveghere a locului de pornire a incendiului, surprind o mulţime care fuge, după care spaţiul este invadat de un fum negru, în câteva secunde.

Clădire instabilă 

Imagine indisponibilă

Serviciile de salvare au anunţat că au inspectat toate etajele clădirii, al cărei acoperiş s-a surpat aproape în întregime, acoperind 1.500 de metri pătraţi cu moloz şi corpuri ale victimelor.

Incendiul a fost controlat către ora 17.30 GMT (20.30, ora României), duminică, la mai bine de şase ore după ce a izbucnit, însă fum a început să iasă din nou din centrul comercial luni dimineaţa, mobilizând din nou pompieri, înainte să fie stins.

”În prezent, a fost confirmată moartea a cel puţin 64 de persoane”, a anunţat Comitetul de anchetă.

Corpurile a 58 de persoane au fost scoase, până în prezent, dintre dărâmături, a precizat ministrul pentru Situaţii de Urgenţă Vladimir Pucikov, adăugând că structura clădirii ”nu este stabilă” şi se poate surpa.

Cel puţin nouă copii se află printre morţi, potrivit unui purtător de cuvânt local al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, Boris Dediukin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Alt reprezentant al ministerului a precizat că doar 23 de corpuri au putut să fie identificate până în prezent.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a prezentat ”condoleanţe profunde” rudelor persoanelor ucise, prin intermediul purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov.

Papa Francisc, cancelarul german Angela Merkel, premierul brtanic Theresa May, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi Departamentul de Stat american - la anunţarea expulzării a 60 de diplomaţi ruşi - au prezentat, de asemenea, condoleanţe.

Un copil în vârstă de 11 ani şi o tânără în vârstă de 18 ani care au sărit de la etajul trei pentru ca să scape de flăcări au fost spitalizaţi şi se aflau în stare gravă, a anunţat ministrul Sănătăţii Veronika Svorţova.

Imagine indisponibilă

Alte zece persoane au fost spitalizate şi ”se află într-o stare aproape satisfăcătoare, dar trebuie să se ţină cont de faptul că unele dintre ele au pierdut membri ai familiei, iar altele copii”, a adăugat ministrul.

Numeroşi locuitori s-au dus să doneze sânge la spitale din Kemerovo.

Numeroase persoane pier anual în incendii în Rusia, adesea din cauza unei aplicări delăsătoare a regulilor de securitate.

În decembrie 2015, 23 de pacienţi ai unui spital psihiatric din sud-vestul Rusiei au murit în incendiul unei clădiri de lemn.

În 2013, alte două incendii în instituţii psihiatrice s-au soldat cu moartea a 37 şi 38 de persoane.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite