VIDEO Imagini şocante cu un experiment rusesc în care un câine pare că „respiră“ sub apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Videoclipul a apărut luna trecută la o televiziune din Rusia şi arată cum oamenii de ştiinţă ruşi folosesc un câine pentru a demonstra o nouă „tehnologie de respiraţie lichidă”, relatează IFL Science.

În imaginile apărute prima oară pe Canalul 3 al televiziunii din Sankt Petersburg, se vede cum un om de ştiinţă obligă un câine aflat într-un recipient să „respire” un lichid bogat în oxigen din interior.

TASS, agenţia de ştiri rusească, relatează că oamenii de ştiinţă au făcut mai multe progrese tehnologice care permit ca un patruped să respire cel puţin 30 de minute la adâncimi de până la 500 de metri „fără consecinţe asupra sănătăţii”.

Totuşi, unele voci spun că ştiinţa din spatele acestei realizări este puţin cam suspectă. Cercetările anterioare în acest domeniu se bazează pe umplerea plămâniilor cu un lichid mai dens ca apa, îmbogăţit cu oxigen – perfluorocarbură oxigenată. Mai multe experimente au arătat că acest lichid poate fi un mediu perfect de respiraţie pentru animalele care nu trăiesc în apă. Însă, oamenii de ştiinţă sunt încă nesiguri în legătură cu efectele pe termen lung asupra plămânilor şi referitor la stresul emoţional atunci când plămânii animalului sunt inundaţi cu lichid.

Înregistrarea s-a răspândit pe reţelele sociale şi a atras un val de critici din partea activiştilor pentru drepturile animalelor. Dmitri Smirnov, un jurnalist rus a subliniat – „Desigur, este un progres şi o descoperire, dar îmi pare rău pentru câine”.

Vicepremierul Dmitri Rogozin a răspuns criticilor şi a subliniat că totul este în numele ştiinţei şi că în cele din urmă progresele vor conduce la salvarea de vieţi. Totodată, acesta a decis să adopte unul dintre câinii pe care s-au făcut experimente. „Toate aceste experimente sunt justificate dacă reuşim să salvăm zeci de mii sau poate sute de mii de vieţi omeneşti”, a completat Rogozin, citat de TASS.

„Cercetările sunt importante nu doar pentru echipajele de pe submarine ci si pentru nou-născuţii care se nasc prematur şi care trebuie puşi într-un mediu asemănător cu cel al pântecelui mamei. 

Cercetătorii care lucrează pentru Fondul de Cercetare Experimentală îi privesc pe aceşti câini cu mare respect. În esenţă, aceştia sunt colegii noştri” a completat vicepremierul.

Imagini care vă pot afecta emoţional!

Video TASS / Youtube

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite