VIDEO Cum arată cea mai nouă „maşinărie de luptă“ a trupelor speciale ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciaborz M-3

Armata rusă a prezentat publicului ultima sa achiziţie, cu ocazia paradei din Piata Roşie din Moscova de Ziua Victoriei: este vorba de versatilul buggy Ciaborz M-3. Acesta a fost deja testat pe câmpul de luptă din Siria şi a fost conceput pentru a acţiona în regiunile cele mai inaccesibile din lume.

Ciaborz M-3 este un vehicul militar de teren creat pentru a acţiona în teren dificil, munţi, păduri, sau chiar în nisipurile din Orientul Mijlociu. El poate trece uşor peste trunchiuri de copaci căzuţi pe sol şi peste roci de peste cincizeci de centimetri, fiind în acelaşi timp capabil să opereze pe pante de până la 80-90 de grade.

Poate transporta trei persoane: un şofer şi doi mitraliori. Pentru fiecare dintre aceştia vehiculul  oferă un cadru pentru efectuarea misiunilor încredinţate. 

Dacă totul este clar pentru şofer: volan, cutie de viteze, pedale, etc, trăgătorul dispune , de un „cuib“ cu elemente de fixare şi echipamente de luptă suplimentare corespunzând tipului de arme (poziţia poate fi adaptată oricărei arme, fie ea americană, israeliană sau chineză).

În plus, mitraliorul poate dispune de întreaga "sferă frontală", aşa cum o numesc militari, adică o rază de foc de 180 de grade în faţa vehiculului. Aceste vehicule de teren au fost, de asemenea, dezvoltate pentru a acţiona în grupuri. 

Ciaborz M-3

Buggy-ul este un vehicul versatil care poate fi utilizat într-o gamă largă de misiuni:  de recunoaştere, operaţiuni ofensive, apărare mobilă, transport de agenţi, încercuirea combatanţilor într-o anumită zonă etc.

„Conflictele actuale au demonstrat că este nevoie de astfel de unităţi de intervenţie rapidă, care trebuie să ajungă într-o jumătate de oră la locul de intervenţie şi să neutralizeze grupurile care au atacat civili sau un convoi militar ", a explicat pentru Russia Beyonde, un istructor din trupele speciale ruse.

În plus, buggy-ul poate fi paraşutat din elicopter sau avion şi este gata imediat  pentru luptă. Dar, spre deosebire de un vehicul de luptă de infanterie blindat de mai multe tone, buggy nu poate traversa râurile. Acesta este principalul său dezavantaj. Cu toate acestea, Ciaborz M-3 este mult mai mobil decât alte tipuri de vehicule off-road şi poate, de asemenea, să neutralizeze inamicul mai repede.

Aceste vehicule au fost testate în luptă în Siria, unde au petrecut patru luni în operaţiuni în deşert.

"După teste, ne-am gândit că ar fi bine să le echipăm în aşa fel încât să putem transporta răniţii de pe câmpul de luptă. În prezent lucrăm la aceasta ", spune instructorul.

Deoarece vehiculul a fost conceput pentru armată, toate componentele sale sunt fabricate în Rusia. Astfel, „inima“ Ciaborz M-3 este un motor de Lada Priora. Cutia de viteze este o versiune modernizată de la Lada Granta.

Ciaborz M-3

De fapt, atunci când a proiectat acest buggy, accentul a fost pus pe puterea şi capacitatea de trecere, în detrimentul caracteristicilor de viteză. Cu o greutate de 800 kg, acesta poate atinge doar 130 km / h atât pe şosea, cât şi pe teren accidentat.

Dispozitivele de iluminat ale maşinii îi permit să circule şi noaptea într-un  mediu lipsit de lumină artificială.

   

Ideea de a dezvolta şi de a produce aceste vehicule a venit de la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov. După ce a dus sute de operaţiuni speciale împotriva teroriştilor din munţii şi din pădurile cecene, a dat ordin de a dezvolta un model care să sporească eficacitatea trupelor speciale şi să reducă la minimum pierderile în rândul personalului. Numele ATV-ului  vine tot din cececă „ciaborz"- "urs-lup şi a fost ales prin vot pe internet.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite