Viaţa lui Vladimir Putin, văzută de Boris Nemţov, opozantul asasinat „la comandă“: Trăieşte ca un monarh din Golful Persic

Viaţa lui Vladimir Putin, văzută de Boris Nemţov, opozantul asasinat „la comandă“: Trăieşte ca un monarh din Golful Persic

Boris Nemţov susţinea că luxul şi opulenţa îl fac pe Vladimir Putin să ţină cu dinţii cât mai strâns de putere, în ciuda popularităţii scăzute

Vladimir Putin deţine 20 de vile, 4 iahturi şi chiar un palat la Marea Neagră, susţinea Boris Nemţov, liderul opozitiei ruse asasinat în noaptea de vineri spre sâmbătă, „la comandă“, după cum a afirmat chiar Putin. Viaţa lui Vladimir Putin a fost descrisă într-o carte a lui Nemţov, „Viaţa unui sclav la galere“, în care se arată că liderul de la Kremlin trăieşte „ca un monarh din Golful Persic“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cu un stil de viaţă ca acesta, Vladimir Putin ar trebui comparat cu un monarh din Golful Persic“, se arată într-un paragraf al cărţii „Viaţa unui sclav la galere“, scrisă de Boris Nemţov, opozantul liderului de la Kremlin, asasinat în noaptea de vineri spre sâmbătă.
 

Viaţa lui Vladimir Putin văzută de Boris Nemţov – „Bogăţia este un simplu atribut al puterii“

Nemţov şi co-autorii volumului apărut în 2012 susţin că luxul şi opulenţa îl fac pe Vladimir Putin să ţină cu dinţii cât mai strâns de putere, în ciuda scăderii popularităţii. Însă experţii sunt de părere că în Rusia, bogătaşii sunt luaţi aşa cum sunt. 
 
„Nu e ca şi cum majoritatea ruşilor n-ar şti asta. Aproape o treime dintre respondenţii la sondajele de opinie cred că bogăţia este un simplu atribut al puterii, iar 30-40% sunt împotriva ei, dar pentru că nu există alternativă, se resemnează“, declara pentru „Moscow News“ Borsi Dughin, şeful departamentului de cercetări sociopolitice de la centrul de sondaje Levada. 
 

Viaţa lui Putin, văzută de Boris Nemţov – 20 de palate, flotă aeriană şi o colecţie de ceasuri

Potrivit lui Nemţov, Putin deţine „20 de palate, vile sau alte locuinţe“, dintre care nouă au fost construite de când a preluat puterea. Prin comparaţie, scriu autorii volumului, liderii Statelor Unite ale Americii sau ai Germaniei deţin doar câte două locuinţe. 
 
Putin ar avea şi o flotă aeriană în valoare de un miliard de dolari, de 43 de avioane şi 15 elicoptere care sunt la dispoziţia lui. Cele patru iahturi ale liderului de la Kremlin valorează peste trei miliarde de ruble, spunea în volumul său, Boris Nemţov.
 
Iar faimoasa colecţie de 11 ceasuri de mână ale lui Vladimir Putin valorează 22 de milioane de ruble (aproximativ 710.000 de dolari). Putin mai deţine, potrivit lui Nemţov, şi 700 de automobile şi două palate prezidenţiale situate la Marea Baltică, o vilă luxoasă pe Volga şi o cabană de schi într-o rezervaţie naturală din Munţii Caucaz. O singură toaletă de-a lui ar valora 75.000 de dolari.
 

Vladimir Putin: „Muncesc ca un sclav la galere“

În volumul lui Nemţov, intitulat sarcastic „Viaţa unui sclav la galere“, după ce chiar Vladimir Putin şi-a descris astfel serviciul pe care îl îndeplineşte pentru ţară, opozanţii lui descriu magnitudinea influenţei câştigate de Putin în anii de când se află la conducerea Rusiei.
 
Vladimir Putin nu şi-a cerut niciodată scuze pentru stilul de viaţă. „Nu mă ruşinez în faţa cetăţenilor care m-au votat de două ori până acum“, declara Putin în 2008. „În toţi aceşti opt ani am muncit ca un sclav la galere, de dimineaţa până noaptea“.
 
Ca răspuns la această frază, autorii volumului notează că, „Putin spune asta într-o ţară în care oamenii abia supravieţuiesc de pe o zi pe alta“.
 
„Viaţa unui sclav la galere“ este cel de-al nouălea volum al lui Nemţov despre viaţa lui Vladimir Putin, cărţile anterioare detaliind corupţia, favoritismul şi nepotismul regimului lui Putin. Cele nouă incursiuni în viaţa liderului de la Kremlin au declanşat o întreagă vânătoare a lui Boris Nemţov, printre cele mai proeminente acţiuni împotriva lui fiind cea a lui Ghenadie Timcenko, co-proprietarul Gunvor, care fusese identificat în volumele lui Nemţov ca având legături foarte apropiate cu Vladimir Putin.
 

Ultimele cuvinte ale lui Boris Nemţov, înainte de a fi asasinat 

Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse, a fost asasinat în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu o zi înainte de organizarea unui mare protest antiguvernamental la Moscova.

Asasinatul a avut loc după un interviu pe care l-a acordat radioului „Ecoul Moscovei“ şi în care a îndemnat poporul rus să nu se mai lase păcălit de Vladimir Putin.

„Credem că pentru a reinstaura ordinea în ţară şi a depăşi criza este nevoie de reforme politice importante. Concret, este necesar să avem alegeri corecte, cu participarea opoziţiei, să stopăm cenzura pentru a opri această propagandă mincinoasă mizerabilă ce a cuprins şi a distrus minţile oamenilor din Rusia", a declarat Nemţov în interviul acordat cu câteva minute înainte de a murit.  

Liderul opoziţiei ruse a mai spus că Vladimir Putin este vinovat pentru situaţia în care a ajuns Rusia, pe care a descris-o ca fiind „o catastrofă absolută“.

Boris Nemţov era cercetător în domeniul nuclear, un ecologist şi tatăl a patru copii.
 
Nemţov a fondat numeroase mişcări de opoziţie după ce a părăsit Parlamentul rus în 2003 şi a fost copreşedintele Partidului Republican - Partidul Libertăţii Poporului din 2012. El a fost un critic vocal şi proeminent al lui Putin, denunţându-l pentru participarea Rusiei la criza din Ucraina, pentru deteriorarea situaţiei economice şi pentru corupţia care a înconjurat pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014. Totodată, Nemţov (foto dreapta) era un membru de seamă al mişcării liberale Solidarnost.
 
Alături de alte figuri de opoziţie, Aleksei Navalnîi şi Gary Kasparov (fost campion la şah), Nemţov a jucat un rol proeminent în marşurile opoziţiei din Moscova după alegerile controversate din 2011. El a fost arestat pentru participarea la aceste proteste şi a fost deţinut în 2011 timp de 15 zile.
 

Putin, după asasinarea lui Boris Nemţov: Crima poartă semnele unui omor la comandă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că asasinarea politicianului Boris Nemţov „poartă semnele unui omor la comandă“, a declarat vineri noapte purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, potrivit AFP şi „Le Monde”.
 
Putin a declarat că acest asasinat brutal poartă semnele unui omor la comandă şi este în mod clar o provocare“, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, adăugând că preşedintele a cerut Comitetului de anchetă, Ministerului de Interne şi FSB să ancheteze asupra acestui asasinat, informează AFP şi „Le Monde“.  
 
Un atacator neidentificat a tras de patru focuri de armă în Nemţov, în centrul Moscovei, au declarat autorităţile. Politicianul a fost ucis în apropierea Kremlinului în timp ce se plimba cu o femeie, informează site-ul de ştiri Meduza. Agenţia de ştiri susţine că o persoană aflată într-o maşină albă, a tras asupra lui Nemţov. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările