Ventilatoarele trimise de Rusia în SUA sunt produse de o firmă aflată sub sancţiuni economice americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Ventilatoarele trimise de Rusia în ajutorul Statelor Unite, care se confruntă cu o creştere dramatică a numărului de cazuri de coronavirus, sunt fabricate de o companie rusă supusă sancţiunilor economice americane, potrivit cotidianului RBC, relatează Reuters.

Rusia a trimis miercuri un transport de ventilatoare la New York, după o înţelegere telefonică între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Televiziunea de stat din Rusia a difuzat imagini cu cutii de ventilatoare inscripţionate „Aventa-M”, produse de Ural Instrument Engineering Plant (UPZ),din oraşul Celeabinsk, situat la 1.500 de kilometri est de Moscova, a relatat RBC.

UPZ este parte a companiei Concern Radio-Electronic Technologies (KRET) deţinută de concernul de stat Rostec.

KRET se află sub sancţiunile americane din iulie 2014.

Într-un comunicat emis luni, Departamentul de stat american a transmis că SUA au fost de acord să cumpere echipamente medicale din Rusia fără a menţiona vreo companie sau sancţiunile economice americane.

„Ambele ţări şi-au oferit ajutor umanitar în momente de criză în trecut şi sunt sigur că o vor face şi în viitor. Sunt vremuri în care trebuie să colaborăm pentru a învinge un inamic comun care ameninţă vieţile tuturor”, se arată în comunicat.

„Statele Unite cumpără materiale şi echipamente pe loc, aşa cum se întâmplă cu toate livrările venite din alte ţări. Apreciem faptul că Rusia ne vinde aceste produse sub preţul pieţei”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat american.

SUA au impus Moscovei mai multe runde de sancţiuni, în 2014, odată cu anexarea Crimeii, în 2016, pentru amestecul în alegerile americane şi în 2018, după otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, în Marea Britanie.

Trump a descris transportul, care a constat în ventilatoare şi echipamente de protecţie, ca „marfă de calitate” pe care ar accepta-o zilnic dacă ar avea prilejul.

„A fost un gest foarte frumos din partea preşedintelui Putin. Aş fi putut spune nu, mulţumesc sau să spun în schimb: mulţumesc. E vorba de un transport foarte mare cu materiale medicale de înaltă calitate. Răspunsul meu a fost: accept oferta”, a declarat Trump.

Fondul direct de investiţii al Rusiei, aflat de asemenea pe lista de sancţiuni, a plătit jumătate din ventilatoare, iar SUA au plătit cealaltă jumătate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite