Unitatea secretă GRU specializată în treburi murdare a bântuit Europa cu acoperire diplomatică în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin într-o vizită la sediul GRU FOTO EPA
Preşedintele rus Vladimir Putin într-o vizită la sediul GRU FOTO EPA

Membrii unităţii secrete cu numele de cod 29155 din cadrul GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse, au putut să-şi facă operaţiunile de sabotaj şi asasinate în diverse ţări europene datorită unei acoperiri diplomatice în Elveţia, dezvăluie Business Insider, care citează surse din serviciile de informaţii.

Informaţia precum că unitatea 29155, supranumită „echipa de asasini a regimului Putin”, a folosit paşapoarte diplomatice de la misiunea rusă în Elveţia oferă noi piste pentru serviciile europene de informaţii aflate pe urmele acestei structuri obscure.

Potrivit Business Insider, coordonatorul echipei era un anume Gheorghi Gorşkov, prezentat într-o anchetă a grupului de investigaţii Bellingcat drept un agent GRU cu acoperire diplomatică la reprezentanţa rusă pe lângă Organizaţia Mondială a Comerţului. Gheorghi Gorşkov este de fapt numele de cod al lui Igor Gordienko, un bărbat născut în 1979 la Bolgrad, în Ucraina şi absolvent al Academiei GRU.

Gordienko s-a alăturat misiunii ruse la OMC în ianuarie 2017 şi s-a retras în mod precipitat în octombrie 2018, după dezvăluirea identităţii sale în Afacerea Skripal. Conform invetigaţiei Bellingcat, nu există informaţii clare despre adevărata activitate a lui Gordienko la Geneva, dar informaţiile intrate în posesia anchetatorilor arată că a vorbit frecvent la telefon cu Denis Sergheev, Aleksandr Mişkin, alias Aleksandr Petrov, şi Anatoli Cepiga, alias Ruslan Boşirov, toţi trei acuzaţi în tentativa de asasinare a fostului agent dublu Serghei Skripal. De asemenea, Igor Gordienko ar fi vizitat mai mult Agenţia Mondială Antidoping, Institutul Politehnic de la Lausanne şi pârtii de schi decât OMC, fapt ce arată că avea alte preocupări decât cele menţionate oficial. În plus, anchetatorii au descoperit o creştere bruscă a interesului unităţii 29155 faţă de Geneva în perioada decembrie 2017 - februarie 2018, manifestat prin călătoriile dese efectuate aici de membrii săi, inclusiv de Cepiga şi Mişkin. La 4 martie 2018, Serghei Skripal a fost găsit inconştient pe o bancă din Salisbury, un oraş liniştit din sudul Angliei, alături de fiica sa Iulia. Cazul Skripal a declanşat o criză diplomatică gravă între Marea Britanie şi Rusia. Arătată cu degetul, Moscova a respins orice implicare în tentativa de eliminare a fostului agent GRU.  La 31 octombrie 2018, la scurt timp după deconspirarea sa, Igor Gordienko a părăsit Geneva cu direcţia Moscova. Nu există vreun indiciu că ar mai fi călătorit de atunci cu numele său real în afara Rusiei.

Informaţiile furnizate de Bellingcat sunt confirmate de un oficial din NATO.

„Urmărim unii dintre aceşti tipi în speranţa de a identifica unitatea şi membrii acesteia”, a declarat acest oficial, potrivit căruia 29155 a devenit activă după Războiul ruso-georgian din august 2008.

Pe lângă cazul Skripal, membri unităţii secrete 29155 au lăsate urme în tentative de asasinat în Bulgaria şi Germania, precum şi în orchestrarea unor evenimente de destabilizare a Muntenegrului, Republicii Moldova şi Spaniei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite