Unde a fost otrăvit Navalnîi. Urme de noviciok au fost găsite într-o sticlă de apă din hotelul unde a fost cazat VIDEO

Unde a fost otrăvit Navalnîi. Urme de noviciok au fost găsite într-o sticlă de apă din hotelul unde a fost cazat VIDEO

Aleksei Navlanîi, prima fotografie după ce a işit din comă în spitalul din Germania

Urme de agent neurotoxic folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi au fost detectate într-o sticlă de apă goală din camera lui de hotel, din oraşul siberian Tomsk, ceea ce sugerează că el a fost otrăvit acolo şi nu la aeroport după cum s-a crezut iniţial, a anunţat echipa lui Navalnîi joi, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aleksei Navalnîi a început să se simtă foarte rău în timp ce se întorcea cu avionul din Tomsk la Moscova, luna trecută, şi a fost iniţial internat de urgenţă în oraşul Omsk, pentru a fi apoi transferat la Berlin. Germania a afirmat că el a fost otrăvit cu Noviciok, agent neurotoxic de concepţie sovietică.
 
La rândul său, Rusia susţine că nu a primit nicio dovadă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit.
 
O înregistrare video postată pe contul de Instagram al lui Navalnîi arată membri ai echipei sale căutând în camera pe care acesta tocmai o părăsise din Hotelul Xander din Tomsk, pe 20 august, la o oră după ce ei aflaseră că lui Navalnîi i s-a făcut rău în condiţii suspecte.
 
"S-a decis să se adune tot ce ar putea fi chiar şi ipotetic de folos şi transmis doctorilor din Germania. Faptul că acest caz nu trebuie investigat în Rusia era destul de evident", se spune în postare.
 
Imaginile arată membri ai echipei sale strângând câteva sticle de "apă de izvor sfinţită", alături de alte obiecte, în timp ce poartă mănuşi de protecţie.
 
"Două săptămâni mai târziu, un laborator german a găsit urme de Noviciok chiar în una dintre sticlele cu apă din camera de hotel din Tomsk. Apoi, mai multe dintre laboratoarele care au luat analize de la Aleksei au confirmat că aşa a fost otrăvit Navalnîi. Acum, noi înţelegem: acest lucru a fost făcut înainte ca el să plece din camera sa de hotel pentru a se duce la aeroport", se mai spune în postarea echipei sale.
 
Rusia desfăşoară investigaţii, dar a afirmat că are nevoie de mai multe analize medicale pentru a putea declanşa o anchetă oficială asupra cazului.
 
Regatul Unit a susţinut miercuri că este aproape sigur că serviciile de securitate ruse au organizat atacul împotriva lui Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin, şi a declarat că Rusia are de dat răspunsuri în acest caz, în condiţiile în care utilizarea de arme chimice este interzisă.
 
Opozantul rus Alexei Navalnîi a distribuit, luni, o poză cu el din spitalul Charite din Berlin, unde se reface după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip noviciok.
 
Navalnîi a anunţat că a reuşit să respire singur o întreagă zi, fără să aibă nevoie de suport medical şi a transmis pe Instagram, alături de poză: "Îmi e dor de voi".
 
Opozantul rus a ieşit din comă indusă şi dă semne de însănătoşire la aproape o lună de când i s-a făcut rău într-un avion care trebuia să îl ducă la Moscova din Tomsk. El a fost internat timp de două zile la un spital din Omsk înainte să fie preluat de o aeronavă medicală care l-a transportat în Germania.
 
Germania a anunţat, luni, că analize independente realizate de laboratoare din Franţa şi Suedia au confirmat probele care arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc, agent de provenienţă sovietică.
 
Echipa lui Navalnîi susţine că a fost deliberat otrăvit şi a dat vina pe Kremlin.
 
Rusia respinge dovezile de otrăvire a lui Navalnîi, cel mai critic dintre opozanţii regimului Putin, însă anunţă că vrea să participe la investigaţia condusă de autorităţile germane care cercetează circumstanţele tentativei de asasinare a lui Navalnîi.
 
Medicii ruşi din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.
 
Rusia a respins solicitarea de a deschide o anchetă şi a afirmat că nu există dovezi clare că au fost găsite urme care să ateste otrăvirea.
 
Germania a anunţat în urma testelor efectuate că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip Novicioc, acuzaţie pe care Rusia o respinge.
 
Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat pe 9 septembrie că există indicii consistente că otrăvirea să fi fost orchestrată de oficiali ruşi de rang înalt.
 
Mike Pompeo a afirmat că oamenii din întreaga lume „văd acest tip de activitate pentru ceea ce este. Şi când văd efortul de otrăvire a unui dizident, şi recunosc că este o şansă substanţială ca aceasta să vină chiar de la oficiali ruşi de rang înalt, nu cred că este bine pentru poporul rus".
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările