Un parlamentar rus de opoziţie a îndrăznit să ceară lămuriri privind „lista indezirabililor“ din UE în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul rus Dmitri Gudkov
Deputatul rus Dmitri Gudkov

Parlamentarul rus din cadrul opoziţiei Dmitri Gudkov i-a cerut în mod oficial, duminică, şefului diplomaţiei Serghei Lavrov să explice de ce le-a fost interzis să intre în Rusia celor 89 de politicieni din 17 state UE şi să le confirme numele, relatează The Associated Press.

Gudkov, unul dintre puţinii parlamentari ruşi care se opune Kremlinului, i-a mai transmis lui Lavrov că, deşi înţelege că un asemenea pas ar fi putut să fie necesar, ar fi fost bine să fie făcut în mod transparent şi în consultare cu Parlamentul.

Rusia a împărtăşit lista unor oficiali UE, dar a refuzat să o publice. Moscova a explicat că documentul reprezintă un răspuns la sancţiunile economice şi interdicţiile de călătorie impuse de UE Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina.

The Associated Press scrie că a obţinut lista de la o sursă de la sediul UE la Bruxelles, precizând că persoana care i-a furnizat-o a dorit să-şi păstreze anonimatul deoarece documentul nu a fost încă făcut public de către Moscova.

UE a criticiat sâmbătă sancţiunile ruseşti pe care le-a catalogat "total arbitrare şi nejustificate, în special în absenţa oricărei clarificări suplimentare şi transparenţe".

Doi politicieni germani întorşi din capitala rusă se află pe listă, printre alte persoane aflate în această situaţie, care a determinat UE să ceară Rusiei să împărtăşească lista. Interdicţiile vizează o serie de oficiali de rang înalt din Marea Britanie, între care şeful serviciului MI5, şeful Statului Major, fostul vicepremier Nick Clegg şi fostul ministru de Externe şi parlamentar Malcolm Rifkind.

Marea Britanie a declarat că ruşii nu au prezentat nicio bază legală pentru listă. "Dacă Rusia crede că această acţiune va determina UE să-şi schimbe poziţia cu privire la sancţiuni se înşală", a afirmat Foreign Office duminică, într-un comunicat.

Interpelarea lui Gudkov a fost criticată dur de către Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

"A fost la fel de activ atunci când state UE au întocmit listele lor negre? Şi a scris asemenea critici sau scrisori obiective conducerilor ţărilor UE să le ceară să nu mai compileze, să nu mai facă liste împotriva cetăţenilor ruşi?", a declarat Zaharovna pentru postul Govorit Moskva. "Probabil că a făcut acest lucru, dar, din nefericire, n-a aflat nimeni", a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a anunţat ulterior, într-un mesaj postat pe facebook, că Rusia nu va publica lista.

Între politicienii cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul rus se mai află fostul premier polonez şi preşedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, diplomatul ceh Stefan Fule, fost comisar UE şi fostul premier belgian Guy Verhofstadt, în prezent eurodeputat.

Peste jumătate dintre politicienii de pe listă provin din Polonia, Suedia şi statele baltice - foste republici sovietice. Pe ea se află, de asemenea, politicieni din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Olanda, România şi Spania.

Partidul Socialist francez cere Moscovei să anuleze lista neagră 

Partidul Socialist (PS) francez a cerut duminică Moscovei să revină asupra deciziei de a publica o listă de 89 de personalităţi europene, pe care se află inclusiv patru francezi, cărora le interzice să pătrundă pe teritoriul rus, relatează Reuters în pagina electronică.

Această listă nu "onorează diplomaţia rusă" şi nu este "de natură să ajute un parteneriat ruso-european", apreciază prim-secretarul PS Jean-Christophe Cambadélis, citat într-un comunicat.

"Partidul Socialist doreşte ca o ţară mare ca Rusia să fie un partener respectat care ne respectă", adaugă el. "De aceea le cerem domnilor (preşedinte rus Vladimir) Putin şi (ministru rus al Afacerilor Externe Serghei) Lavrov să revină asupra acestei decizii care pătează imaginea ţării lor în Europa", continuă Cambadélis.

Patru francezi figurează printre personalităţile intelectuale, politice şi militare vizate de această interdicţie, şi anume filosoful Bernard-Henri Lévy, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE) Henri Malosse, liderul grupului deputaţilor socialişti Bruno Le Roux şi fostul deputat european Daniel Cohn-Bendit.

Autorităţile franceze nu au primit vreo notificare oficială din partea Moscovei, potrivit unei surse diplomatice franceze. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite