Un nou obiect de propagandă: Ruşii susţin că îşi construiesc un nou aşa-numit „avion al Apocalipsei”. Cel actual a fost spart de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Aerotime
FOTO Aerotime

Un nou „avion al Apocalipsei”, menit să funcţioneze ca post de comandă în caz de război nuclear, este construit în Rusia.

Lucrările pentru noul „avion al Apocalipsei”, numit Il-96-400M, au început la Voronej, susţine o sursă din complexul militar-industrial al Rusiei, potrivit RIA Novosti.

„Forţele aerospaţiale ruse vor primi două posturi de comandă aeriană Il-96-400M. Unul este în producţie”, a declarat sursa respectivă.

Un al treilea proiect de acest tip este posibil pe viitor, fiind conceput cu denumirea Link-3S, a adăugat ea.

Il-96-400M ar urma să ia locul actualului avion prezentat ca fiind al „Apocalipsei”, şi anume Il-80, construit pe baza aeronavei comerciale Il-86.

Aşa-numitele „avioane ale Apocalipsei” au rolul de a ţine în siguranţă conducerea unei ţări şi de a funcţiona ca post de comandă în caz de război nuclear.

Statele Unite au patru posturi de comandă de acest tip, cunoscute ca E-4B Nightwatch, care au fost construite pe platforma avionului Boeing 747-200.

Spart de hoţi în timp ce era reparat

Nu se ştie cât de eficient este Il-80 în caz de atac nuclear, dar avionul a prezentat vulnerabilităţi la sol. În decembrie 2020, avionul a fost jefuit pe aerodromul din Taganrog, în sud-vestul Rusiei. Hoţii au intrat în aparatul de zbor forţând trapa de marfă şi au furat 39 de piese de echipamente radio în valoare de peste 1 milion de ruble ruseşti (circa 11.200 de euro).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a catalogat acest incident drept o „situaţie de urgenţă” şi a cerut măsuri „pentru ca o situaţie de acest tip să nu se mai repete”.

Conform presei ruse, avionul Il-80 jefuit se afla în reparaţii de aproape doi ani.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite