Un nou motiv de scandal. Doi cetăţeni americani, arestaţi pe un aeroport din Moscova: Acuzaţii de trafic de arme şi contrabandă cu droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Şeremetievo FOTO EPA-EFE
Aeroportul Şeremetievo FOTO EPA-EFE

Andre Khatchaturian, un cetăţean american de origine armeană, şi Marc Fogel, un fost diplomat, au fost arestaţi pe Aeroportul Şeremetievo pentru trafic de arme, respectiv contrabandă cu droguri. Aceste arestări survin în contextul creşterii tensiunilor între Rusia şi SUA în jurul Ucrainei.

Arestarea lui Khatchaturian a fost anunţată vineri de un oficial din cadrul Aparatului Penitenciar al Federaţiei Ruse. Potrivit oficialului rus, Khatchaturian a fost arestat miercuri în zona de tranzit a Aeroportului Şeremetievo în timp ce călătorea din Statele Unite către Armenia. Autorităţile ruse ar fi găsit asupra americanului un pistol de tip Glock-17 şi cartuşe.

Andre Khatachaturian a fost inculpat pentru „trafic de arme”, o infracţiune care se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare în Rusia. Însă americanul a pledat nevinovat. Acesta a declarat că a lucrat în trecut pentru a societate privată de securitate şi are dreptul să poarte arma în virtutea unei autorizaţii emise în SUA. Andre Khatchatourian a fost transferat la un spital penitenciar, întrucât suferă de boli cronice.

Rusia a anunţat joi arestarea unui alt cetăţean american, fostul diplomat Marc Fogel. Potrivit Ministerului rus de Interne, Fogel a fost arestat la sosirea pe Aeroportul Şeremetievo împreună cu soţia sa cu un zbor de la New York. În timpul controlului vamal, în bagajele acestuia s-ar fi găsit marijuana şi ulei de haşiş.  Plasarea de droguri pentru potenţiale ţinte este o practică obişnuită a poliţiei ruse.

Mai mulţi americani sunt încarceraţi în Rusia, dar şi invers, în contextul în care relaţiile dintre Washington şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece încoace din cauza crizei ruso-ucrainene.

Rusia a evocat în trecut posibilitatea negocierii unui schimb de deţinuţi, în contextul în care în Statele Unite sunt încarceraţi traficantul de arme Viktor But şi fostul pilot Konstantin Iroşenko, condamnat pentru trafic de cocaină.

Departamentul de Stat al SUA le-a recomandat duminică cetăţenilor americani să nu călătorească în Rusia din cauza „tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina”. Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani", în special de către poliţia rusă, dar şi de o „aplicare arbitrară a legilor locale”, a subliniat diplomaţia americană.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite