Un nou front? Putin spune că a discutat cu Lukaşenko despre interesul Belarusului de a avea acces la Marea Baltică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin dând mâna cu Aleksandr Lukaşenko (stânga) FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin dând mâna cu Aleksandr Lukaşenko (stânga) FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că a purtat vineri o discuţie telefonică cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, cu privire la interesul acestuia din urmă de a avea acces la Marea Baltică, transmite CNN, potrivit news.ro.

„Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Belarusului pe această temă. Prietenii noştri din Belarus sunt interesaţi să fie prezenţi în Marea Baltică, interesaţi să îşi dezvolte propriile baze portuare. Ştiţi că şi eu îl susţin”, a spus Putin în timpul unei ceremonii pentru inaugurarea unui nou feribot rusesc, la care a participat virtual.

Membrii NATO baltici - Estonia, Letonia şi Lituania - sunt printre cei mai preocupaţi de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează CNN.

Săptămâna aceasta, un oficial guvernamental de la Kiev a declarat pentru CNN că serviciile secrete ucrainene sunt la curent cu „pregătirea Belarusului de a participa, poate, direct” la invazie.

Până acum însă, oficialii americani nu au identificat trupe belaruse „pregătite să se mute în Ucraina” ori „care să se deplasese sau să se afle în Ucraina”, a declarat, luni, un înalt oficial american din domeniul apărării.

Casa Albă a publicat, miercuri, o nouă listă de sancţiuni economice impuse Rusiei şi Belarusului, condamnând Belarusul pentru că „a permis invadarea Ucrainei de către Putin”.

„V-am cerut să oferiţi toată asistenţa posibilă. Acest lucru se aplică diferitelor locuri, puncte, structuri în care prietenii noştri din Belarus ar putea îndeplini aceste opţiuni. Nu voi intra în detalii acum, ştiţi despre ele”, a mai spus Putin.

„Sunt importante nu numai pentru Belarus, ci şi pentru noi, deoarece aceasta este dezvoltarea infrastructurii noastre, o creştere a transportului de mărfuri pe coasta noastră, pentru ţara noastră. În consecinţă, beneficiile Belarusului se vor extinde şi asupra economiei ruse. De asemenea, suntem interesaţi de acest lucru, aşa că vă rog să susţineţi toate aceste iniţiative”, a spus liderul de la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite