O înştiinţare a Kremlinului pentru presă, scursă către o revistă americană: „Este esenţial” să-l citaţi pe Tucker Carlson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propaganda rusă FOTO SHUTTERSTOCK
Propaganda rusă FOTO SHUTTERSTOCK

O înştiinţare din 3 martie a Kremlinului pentru presa din Rusia şi obţinută de revista americană „Mother Jones” conţine instrucţiuni cu privire la citarea moderatorului Fox News Tucker Carlson, cunoscut pentru faptul că exprimă poziţii favorabile Kremlinului.

Avizul, de 12 pagini, arată că „este esenţial” să fie inserate cât mai multe extrase din emisiunile lui Tucker Carlson pentru că acesta „critică puternic acţiunile SUA şi NATO”, „rolul lor negativ în declanşarea conflictului în Ucraina şi comportamentul provocator şi sfidător al liderilor ţărilor Occidentale şi membre NATO la adresa Federaţiei Ruse şi a preşedintelui Putin personal”.

Documentul, intitulat „Către media şi comentatori”, arată că moderatorul Fox News susţine că „Rusia doar îşi apără interesele şi securitatea” şi îl citează: „Cum ar acţiona SUA dacă o astfel de situaţie ar evolua în vecinii Mexic sau Canada?”.

Instrucţiunile sunt redactate de Departamentul de Suport pentru Informaţii şi Telecomunicaţii din cadrul aparatului rus de securitate.

Temele principale pe care Kremlinul le doreşte propagate sunt:

  • invazia rusă „previne posibilitatea unor atacuri nucleare pe teritoriul său”; Ucraina are o istorie de naţionalism ;
  • Operaţiunea militară rusă se desfăşoară conform planului;
  • Putin îi protejează pe toţi ruşii;
  • Armata ucraineană „perdantă” bombardează zonele rezidenţiale din estul Ucrainei controlate de Rusia;
  • Mercenari străini sosesc în Ucraina.
  • Europa „se confruntă cu tot mai multe probleme” din cauza propriilor sancţiuni; şi vor exista „pericole şi posibile consecinţe legale” pentru cei din Rusia care protestează faţă de război.

Documentul notează că este „necesar să-l cităm în continuare” pe Putin.

O secţiune intitulată „Victoria în războiul informaţional” îi instruieşte pe jurnaliştii ruşi să pună accentul asupra acestor puncte:

- Armata ucraineană începe să se prăbuşească;

- Guvernul de la Kiev este vinovat de „crime de război”;

- Moscova este ţinta unei operaţiuni de „propaganda masivă occidentală anti-rusă ”.

Acesta afirmă că mass-media rusă ar trebui să chestioneze starea de spirit a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi să sugereze că acesta nu este cu adevărat responsabil de Ucraina. În plus, încurajează aceste posturi să „difuzeze mesaje” care să pună în evidenţă legea adoptată recent de Duma Rusiei prin care împiedicarea efortului de război sau difuzarea a ceea ce guvernul consideră informaţii „false” despre război, sunt pedepsite cu până la 15 ani în închisoare.

Aceasta este şi secţiunea care face apel la presa rusă să folosească cât mai mult emisiunile lui Tucker Carlson. Niciun alt jurnalist occidental nu este menţionat în memoriu.

Înainte de invazia rusă a Ucrainei, Carlson se întreba de ce „democraţii vor să-l urâm pe Putin” şi remarca că SUA nu are nicio raţiune în a oferi asistenţă Ucrainei, insistând că nu este „ trădare şi neamerican„ să-l susţii pe Putin. El a argumentat şi că Ucraina nu este „o democraţie”, ci un „stat-client ” al guvernului SUA.

După atacul asupra Ucrainei acesta a adoptat o nouă linie argumentativă, şi anume că SUA şi Vestul l-au stârnit pe Putin să lanseze războiul. Carlson a afirmat că este „limpede” că „determinarea Ucrainei de a se alătura NATO a fost centrală suscitării războiului cu Rusia”.

Carlson a spus recent şi că „dezinformarea rusă despre care ne spun de zile întregi este o minciună”. Aceasta s-ar referi la acuzaţiile că Ucraina ar dezvolta arme chimice alături de SUA.

Un memoriu din 10 martie de „recomandări pentru acoperirea” presei redactat de aceeaşi agenţie rusă subliniază această acuzaţie privind armele biologice ca un punct de discuţie de top pentru mass-media rusă, menţionând că mesajul ar trebui să fie că „activităţile laboratoarelor biologice militare cu participarea americană pe teritoriul Ucrainei reprezintă ameninţări globale la adresa Rusiei şi Europei”.

Documentul merge şi mai departe, încurajându-şi destinatarii să afirme că „Statele Unite lucrează la un „biogenocid al slavilor estici”.

Nota prezintă detaliile acestei teorii bizare a conspiraţiei: Statele Unite desfăşurau „experimente cu material genetic colectat pe teritoriul Ucrainei”, „obiectivul principal” fiind „de a crea tulpini unice ale unor diferite tipuri de viruşi pentru distrugere ţintită” a populaţiei din Rusia.” Statele Unite chiar aveau un plan de a transmite agenţi patogeni „prin intermediul păsărilor sălbatice care migrează între Ucraina, Rusia şi alte ţări învecinate”. 

Nota susţine că „biolaboratoarele înfiinţate şi finanţate în Ucraina au experimentat cu mostre de coronavirus de la lilieci”. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite