Un martor-cheie în cazul morţii spionului rus Litvinenko ar putea da anchetatorilor noi informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un martor-cheie în ancheta privind moartea în condiţii suspicioase a opozantului rus Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie s-a arătat dispus să participe cu dovezi în cadrul anchetei judiciare. Acesta l-ar fi ajutat pe disidentul rus să întocmească un raport despre un important afacerist care avea legături strânse cu liderii de la Kremlin.

Cooperarea noului martor va pune şi mai multă presiune asupra guvernului Marii Britanii astfel încât să renunţe la ancheta formală despre moartea fostului agent KGB. 

Întregul demers juridic a intrat în impas săptămâna trecută, când Guvernul britanic i-a cerut magistratului Robert Owen să nu utilizeze în mod public anumite documente, bănuite că arată implicarea statului rus, din motive de securitate naţională.

Audierile în cadrul unei anchete judiciare care vizează stabilirea circumstanţelor exacte ale unui deces, în caz de moarte violentă sau neexplicată, sunt publice, iar elementele anchetei sunt examinate public. Ancheta judiciară ar putea, deci, să fie înlocuită cu un alt tip de investigaţii, care să permită examinarea cu uşile închise a acestor documente, a sugerat Owen.

Marina Litvinenko, văduva disidentului rus, a cerut demararea unei anchete publice care să o înlocuiască pe cea judiciară, după ce l-a acuzat pe magistratul Robert Owen că „a decis să abandoneze căutarea adevărului despre responsabilitatea statului rus” în ce priveşte moartea soţului ei, scrie publicaţia „The Independent”.

Martorul, fost spion rus stabilit în Statele Unite ale Americii, a colaborat cu Litvinenko în ultimele luni care i-au precedat moartea. Noul personaj a redactat un dosar secret despre un director important din cadrul companie aeriene ruseşti Aeroflot, acesta având legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin.

Agenţii britanici ai diviziei de de luptă împotriva terorismului au vizitat până în prezent de trei ori presupusul martor american , încercând să-l convingă să depună mărturie în cadrul anchetei judiciare. Cei însărcinaţi cu evaluarea cazului consideră că americanul deţine dovezi vitale pentru soluţionarea misterului privind sfârşitul disidentului rus.

Relaţiile dintre Londra şi Moscova au slăbit considerabil, aproape până la nivelul celor din perioada  Războiului Rece, după ce Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă, după ce a băut un ceai alături de Andrei Lugovoi, un agent secret rus, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit la puţin timp după aceea, într-un pat de spital.

Cu toate acestea, întâlnirea premierului britanic David Cameros cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul acestei luni sugerează restabilirea legăturilor diplomatice dintre cele două ţări. Cei doi lideri s-a întâlnit la Soci, staţiune de la Marea Neagră.

Una dintre posibilele piste ale poliţiei britanice se referă la serviciile lui Litvinenko oferite unei companii private de securitate. Rusul ar fi scris un raport despre unele persoane influente din Moscova, însă a fost respins de firmă, din cauză că materialul era de slabă calitate. Ulterior, Litvinenko a colaborat cu fostul spion, devenit acum posibil martor, care a reuşit să întocmească un dosar mult mai bine documentat.

Disidentul rus a împărtăşit informaţiile din dosar prietenului său Andrei Lugovoi, devenit unul dintre principalii suspecţi şi pe care Rusia a refuzat să-l extrădeze. După întâlnirea cu Litvinenko, Lugovoi s-a întors în în ţara natală, unde raportul prietenului său a ajuns în posesia ruşilor influenţi din Moscova.

Un purtător de cuvânt în cazul anchetei lui Litvinenko a declarat că este prea devreme să-i numim pe cei care vor fi chemaţi drept martori la proces”, relatează „The Independent”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite