Un hoţ căutat de Winston Churchill pentru că jefuia magazinele din Londra a  pus bazele poliţiei politice sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jekabs Peters Winston Churchill. FOTO  rbth.com
Jekabs Peters Winston Churchill. FOTO  rbth.com

Winston Churchill, care în timpul mandatului său de ministru de Interne al Marii Britanii a urmărit criminali letoni în Londra în anii 1910, nu şi-ar fi putut imagina niciodată că a fost aprope să pună mâna pe unul dintre viitorii şefi ai poliţiei politice ai Uniunii Sovietice.

Toată Rusia se temea de el. Născut în Letonia, Jekabs Peters a fost unul dintre cei mai puternici şi mai influenţi lideri bolşevici. După revoluţia din 1917, el a protejat statul sovietic de inamicii interni şi a organizat Teroarea Roşie, care a ucis mii de cetăţeni ai Uniunii Sovietice. Peters a fost, de asemenea, unul dintre fondatorii şi şefii poliţiei secrete sovietice - „Comisia extraordinară a întregii Rusii”, cunoscută de obicei ca Cheka, predecesoarea KGB.

Dar înainte ca revoluţia rusă din 1917 să-l aducă pe Peters în vârful sistemului politic sovietic, acesta era un imigrant obişnuit în Marea Britanie, care a devenit aproape duşmanul personal al lui Winston Churchill, scrie rbth.com.

Emigrarea în Regatul Unit

Revoluţia rusă din 1905 a fost într-un fel o repetiţie a celei din 1917, mulţi viitori lideri bolşevici participând activ la ea. Jekabs Peters nu a făcut excepţie.

Peters a fost arestat pentru propagandă de stânga şi pentru că a încercat să asasineze un director de fabrică. Deşi a fost achitat, Jekabs a decis să fugă din Imperiul Rus.

După ce s-a stabilit în Marea Britanie în 1910, Peters s-a alăturat unui grup local de anarhişti şi radicali de stânga letoni care, în loc să se ocupe de lupta politică, au preferat să jefuiască magazinele de bijutieri. Activitatea lor criminală a devenit atât de răsunătoare şi deranjantă, încât ministrul de Interne de atunci, Winston Churchill, a considerat că este o chestiune de onoare să vâneze acele „fiinţe feroce” care au transformat centrul Londrei în „ casa asasinatelor, anarhiei şi revoluţiei.

După ce trei poliţişti au fost ucişi de anarhiştii letoni în urma unui jaf, Peters şi tovarăşii săi au fost arestaţi ca principali suspecţi. În timp ce erau în detenţie, a avut loc „Asediul din Sidney Street”, punctul culminant al „vânătorii letone”.

La 3 ianuarie 1911, poliţia, sprijinită de armată, echipată cu mitraliere şi chiar sisteme de artilerie, a înconjurat o casă de pe strada Sidney, la est de Londra, unde grupul radicalilor letoni aveau locul de întâlnire. Însuşi ministrul de interne de la acea vreme, Winston Churchill s-a deplasat la faţa locului şi a supervizat personal  operaţiunea. Doi letoni au fost ucişi în schimbul de focuri.  După asediu, Peters a intrat în colimatorul poliţiei britanice şi a ministrului Churchill. S-a descoperit că unul dintre cei doi bandiţi ucişi în strada Sidney Street, Fritz Svaars, era vărul lui Peters.

 „Petru pictorul”

Poliţia îl bănuia pe Peters că ar fi liderul nemilos al anarhiştilor letoni - sub porecla „Petru pictorul”. Acest personaj misterioas era suspectat că a participat la revoluţia din 1905 în Rusia, înainte de a deveni creierul tuturor crimelor comise de anarhiştii letoni în capitala britanică. Cu toate acestea, urmărirea penală nu a putut dovedi că Jekabs era Petru Pictorul sau că era în vreun fel legat de crimele de care a fost acuzat. 

După cum a scris profesorul britanic Donald Rayfield, Peters a fost achitat graţie unui avocat angajat de Partidul Social Democrat (leton) şi nepăsării Scotland Yard . În urma procesului, pe care Churchill şi-l dorea exemplar, Jekabs Peters a fost exonerat de toate acuzaţiile şi eliberat, spre indignarea a ministrului britanic de interne. În ceea ce-l priveşte pe Petru pictorul, adevărata lui identitate nu a fost niciodată stabilită. Existenţa sa ridică multe îndoieli.

Poveste de dragoste cu verişoara lui Churchill ?

Unii istorici consideră că revoluţionarul leton l-a enervat pe Churchill şi din altă pricină. Jurnalista Elena Sianova presupune că verişoara lui Winston Churchill, sculptoriţa Clare Sheridan, s-a îndrăgostit de Peters. Ea a participat la proces pentru a-l susţine şi, după eliberarea acestuia cei doi ar fi trăit o scurtă poveste de dragoste. Această versiune a evenimentelor, însă, ridică multe îndoieli, pentru că se ştie că din 1910, Clare Frewen (numele de fată al sculptoriţei) a fost căsătorită cu Wilfred Sheridan.

Churchill şi Peters au obţinut în anii următori cele mai înalte poziţii în stat.  Anarhistul leton ar fi putut , totuşi, să aleagă o viaţă prosperă de burghez în Marea Britanie,  în loc de politică. În 1916, s-a căsătorit cu May Freeman, fiica unui bancher din Londra, cu care a avut o fiică.

În anul următor, Rusia s-a scufundat în haosul revoluţiei. Jekabs Peters şi-a părăsit familia şi s-a stabilit acolo pentru a începe o carieră remarcabilă, dar ambiguă.

Peters a fost de două ori norocos cu sistemul de justiţie în timpul vieţii sale, dar a treia oară, steaua lui norocoasă l-a abandonat. În 1938, în timpul Marii Terorii staliniste, a fost arestat şi executat pentru „activităţi contrarevoluţionare”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite