Un echipaj în întregime rusesc a ajuns Staţia Spaţială Internaţională, la o lună de la invazie. Cosmonauţii au purtat costume de zbor în culorile Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Roscosmos
FOTO Roscosmos

Trei cosmonauţi ruşi au decolat, vineri, la bordul unei rachete Soiuz către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), în contextul tensiunilor extreme dintre Rusia şi Occident legate de conflictul din Ucraina, scrie AFP.

Acest echipaj, condus de experimentatul cosmonaut Oleg Artemiev, însoţit de Denis Matveiev şi Serghei Korsakov, a decolat la ora 15.55 GMT pentru un zbor de trei ore către SSI, unde au fost primiţi de un echipaj format din doi ruşi, patru americani şi un german, conform imaginilor retransmise de NASA.

Cei trei cosmonauţi ruşi au sosit pe Staţia Spaţială Internaţională purtând costume de zbor galbene cu accente albastre, culori care sunt prezente pe steagrul Ucrainei.

O înregistrare video cu Artemiev, realizată în timp ce nava spaţială se pregătea să se andocheze cu staţia spaţială, îl arată pe acesta purtând un costum de zbor albastru. Nu este clar ce mesaj au vrut să transmită uniformele galbene în care au fost văzuţi pe staţia spaţială.

Când cosmonauţii au reuşit să discute cu famiiile rămase pe Terra, Artemiev a fost întrebat de costum. Acesta a spus că fiecare echipaj îşi alege propria îmbrăcăminte.

„A venit rândul nostru să alegem o culoare. Dar, de fapt, acumulasem o mulţime de material galben, aşa că trebuia să-l folosim. Aşa că de aceea purtăm galben”, a răspuns acesta.

Până de curând, cooperarea spaţială dintre Rusia şi ţările occidentale a fost unul dintre puţinele domenii care nu au suferit prea mult de pe urma sancţiunilor decretate împotriva Moscovei după anexarea din 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea. Cu toate acestea, au apărut unele tensiuni, mai ales după ce preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe naţionalistul Dmitri Rogozin în fruntea agenţiei spaţiale ruse Roscosmos în 2018. Acesta din urmă ăşi arată regulat sprijinul pentru ceea ce Rusia numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina. "Ai noştri! Pentru prima dată după mulţi ani, este un echipaj în întregime rusesc", a spus el pe Twitter cu câteva ore înainte de lansare.

În acest weekend, responsabilul a afirmat că recentele sancţiuni occidentale contra Moscovei ar putea provoca căderea SSI. Potrivit acestuia, funcţionarea navelor ruseşti care aprovizionează SSI va fi perturbată de sancţiuni, afectând astfel segmentul rusesc al staţiei. În consecinţă, acest lucru ar putea cauza „amerizarea” sau „aterizarea” SSI cu o greutate de 500 de tone”, a avertizat el. Propulsoarele navelor ruseşti andocate la staţie sunt folosite pentru a corecta orbita structurii spaţiale. O procedură efectuată de zece ori pe an pentru a o menţine la altitudinea potrivită, sau pentru a evita resturile spaţiale pe traiectoria sa. Americanii singuri nu au această capacitate, a confirmat luni Joel Montalbano, director al programului staţiei pentru NASA.

"Staţia Spaţială a fost concepută pe principiul interdependenţei (...) nu este vorba despre un proces în care un grup se poate separa de altul". "În prezent nu există niciun indiciu că partenerii noştri ruşi vor să facă altfel lucrurile. Aşa că intenţionăm să continuăm operaţiunile aşa cum le facem astăzi", a spus el.

Dmitri Rogozin a avut, de asemenea, un schimb de replici cu miliardarul Elon Musk, fondatorul companiei spaţiale SpaceX, care l-a provocat luni pe Vladimir Putin pe Twitter la o „luptă om la om”, miza fiind Ucraina. „Elon, ieşi din toaletă ca să vorbim puţin”, a scris pe Twitter Dmitri Rogozin, referindu-se la un mesaj al miliardarului în care spunea că a scris cel puţin 50% din tweet-urile sale pe un „tron de porţelan”.

La bordul Staţiei, cosmonauţii ruşi şi astronauţii americani au evitat să vorbească despre conflictul care a făcut deja mii de morţi şi a provocat una dintre cele mai mari crize de refugiaţi din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană ExoMars şi că este în căutare de alternative pentru lansarea altor patru misiuni din cauza ofensivei din Ucraina. Dmitri Rogozin a criticat drept „un eveniment foarte amar” şi a spus că Rusia ar putea îndeplini această misiune singură, „în câţiva ani”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite