Un deputat rus cere pedeapsa cu moartea pentru luptătorii evacuaţi din Azovstal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonid Sluţki FOTO EPA-EFE
Leonid Sluţki FOTO EPA-EFE

Un parlamentar rus a cerut reintroducerea pedepsei cu moartea pentru a fi aplicată în cazul luptătorilor ucraineni din Mariupol evacuaţi începând de luni din combinatul siderurgic Azovstal, locul unde se retrăsese la capătul asediului armatei ruse.

Soarta luptătorilor din Mariupol deveniţi prizonieri de război a devenit subiect de dezbatere la Moscova. În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că şeful său, Vladimir Putin, a garantat că aceştia vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, unii deputaţi cer pedepsirea lor, inclusiv cu moartea, sub acuzaţia că ar fi comis „crime monstruoase”.

„Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanităţii pe care le-au comis şi care sunt comise încontinuu împotriva prizonierilor noştri”, a declarat deputatul Leonid Sluţki în stilul propagandistic adoptat de conducerea de la Moscova.

În condiţiile în care pedeapsa cu moartea se află sub moratoriu în Rusia, Sluţki propune ca factorii de decizie de la Moscova să se „gândească cu atenţie” la ridicarea acestuia în cazul luptătorilor de la Azovstal, calificaţi drept „nazişti” de autorităţile ruse.

Înfierarea şi calificarea ca „nazişti” a tuturor luptătorilor de la Azovstal este la cote maxime la Moscova.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a reacţionat şi preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Şeful Dumei de Stat s-a declarat astfel de acord cu o iniţiativă în a deputatului Anatoli Vaiserman, care a cerut comisiilor de Apărare şi Securitate din Duma de Stat să pregătească un proiect de hotărâre privind pedepsirea luptătorilor de la Azovstal.

Potrivit Kievului, 264 de combatanţi ucraineni, dintre care 53 grav răniţi, au fost evacuaţi luni din Azovstal către două localităţi din regiunea Doneţk controlate de separatiştii proruşi. Kievul aşteaptă ca aceştia să fie predaţi într-un schimb de prizonieri, dar Moscova nu se arată dispusă pentru un astfel de demers.

Eroi pentru Ucraina, aceşti luptători sunt prezentanţi ca răul absolut pentru Rusia. Moscova îi cataloghează drept „nazişti”, deşi doar câţiva dintre aceşti luptători din Batalionul Azov s-au afişat de-a lungul anilor cu însemne susceptibile să indice o astfel de proximitate. Potrivit presei ucrainene şi unor jurnalişti ruşi independenţi, Putin nu-i poate ierta pe luptătorii din Azovstal dintr-un motiv lesne de înţeles, şi anume pentru faptul că i-au respins din Mariupol pe separatiştii proruşi după câteva săptămâni de ocupaţie în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite