Un consilier al misiunii ruse la ONU s-a declarat ruşinat de războiul din Ucraina şi a demisionat: Este „cea mai atroce crimă comisă împotriva poporului rus”

Un consilier al misiunii ruse la ONU s-a declarat ruşinat de războiul din Ucraina şi a demisionat: Este „cea mai atroce crimă comisă împotriva poporului rus”

FOTO Arhivă

Boris Bondarev, consilier în cadrul misiunii ruse la biroul ONU de la Geneva, a renunţat la post în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Diplomatul rus îşi explică gestul prin faptul că „nu a fost niciodată atât de ruşinat” de ţara sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Boris Bondarev a criticat dur Ministerul rus de Externe, în cadrul în căruia a activat timp de 20 de ani.

Într-un text în care îşi justifică decizia demisiei, el denunţă „nivelul crescut de minciuni şi neprofesionalism” din MAE rus, relatează „The Guardian”, potrivit news.ro.
 
Deşi a fost martor la diferite schimbări ale politicii externe ruse, Bondarev spune că „nu a fost niciodată atât de ruşinat de ţara sa ca din 24 februarie” încoace, ziua în care Putin şi-a trimis oficial soldaţii în Ucraina.
 
„Războiul agresiv declanşat de Putin împotriva Ucrainei şi, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale este nu numai o crimă împotriva poporului ucrainean, ci, poate, cea mai atroce crimă comisă împotriva poporului rus”, a continuat el, subliniind că şansele unui stat rus liber şi prosper sunt din ce în ce mai reduse.

Diplomatul rus afirmă că cei care au început războiul au un singur obiectiv, şi anume „să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase fără gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj şi costuri cu întreaga Marina Rusă, bucurându-se de putere nelimitată şi de impunitate totală”.
 
El a adăugat că leadershipul rus este dispus „să sacrifice oricâte vieţi este nevoie” pentru îndeplinirea obiectivului său. „Mii de ruşi şi ucraineni au murit deja”, atrage atenţia Bondarev.
 
Potrivit lui Bondarev, activitatea Ministerului rus de Externe a devenit „pur şi simplu catastrofală” în ultimii ani, promovând „clişee de propagandă în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930”.
 
De asemenea, Bondarev a ţinut să îl critice în mod deosebit pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, despre care a spus că a trecut de la un „intelectual profesionist şi educat” la „o persoană care răspândeşte în mod constant declaraţii contradictorii şi ameninţă lumea cu arme nucleare”.
 
Ministerul rus Externe este clădit pe „război, minciuni şi ură”, subliniază Bondarev. El a mai menţionat că Rusia nu mai are aliaţi, iar singura vinovată este „politica sa nesăbuită şi prost gândită”.
 
Boris Bondarev şi-a încheiat textul spunând că nu mai poate lucra în continuare pentru Ministerul rus de Externe şi „nu mai poate lua parte la această infamie sângeroasă, necugetată şi absolut inutilă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările