UE pune presiuni asupra Rusiei în cazul Navalnîi: „Dreptul la îngrijiri medicale trebuie să-i fie garantat fără întârziere”. SUA avertizează cu „consecinţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi în instanţă FOTO Meduza
Aleksei Navalnîi în instanţă FOTO Meduza

Autorităţile ruse sunt vinovate de agravarea stării de sănătate a opozantului Aleksei Navalnîi şi trebuie să-i permită accesul la îngrijiri medicale adecvate, a transmis luni diplomaţia europeană.

„Considerăm că autorităţile ruse sunt responsabile de starea de sănătate a lui Navalnîi”, a spus Înaltul Reprezentant al Uniuniii Europene pentru Afaceri Externe într-un mesaj video difuzat înaintea unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor de Externe.

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al actualei conduceri de la Kremlinul, a intrat în greva foamei la 31 martie pentru a protesta faţă de condiţiile proaste de detenţie, acuzând mai ales autorităţile închisorii în care se află de la sfârşitul lui februarie de faptul că refuză să-i permită accesul la îngrijiri medicale adecvate pentru durerile sale puternice la spate şi la picioare.

Opozantul rus a supravieţuit la limită otrăvirii cu un agent neurotoxic din gama Noviciok care l-a adus în comă. Conform unei anchete, operaţiunea otrăvirii sale a fost dusă de o echipă specială din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB). El consideră că echipa respectivă a acţionat la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Medici apropiaţi opozantului au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un stop cardiac letal.

Apropiaţii săi speră să obţină luni noi informaţii despre starea sa de sănătate, după ce avocaţii nu au fost lăsaţi în weekend să-l viziteze la închisoarea.

Biden: Situaţia lui Navalnîi este „total nedreaptă”

Administraţia Biden a avertizat, duminică, că Rusia va suporta anumite „consecinţe” dacă Aleksei Navalnîi va muri în detenţie.

„În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu, dar am indicat că vor exista consecinţe dacă domnul Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, într-o intervenţie la CNN.

„Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale”, a subliniat Sullivan.

„În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla domnului Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională”, a insistat el.

Sâmbătă, preşedintele american Joe Biden a apreciat că soarta lui Navalnîi este „total nedreaptă”.

Reuniune UE: noi sancţiuni împotriva Rusiei?

Miniştrii de Externe din UE discută luni despre situaţia lui Aleksei Navalnîi.

Duminică, în ajunul reuniunii, Germania şi Franţa au făcut apel către autorităţile ruse să-i acorde îngrijiri medicale adecvate opozantului.

„Dreptul său la îngrijiri medicale trebuie să-i fie garantat fără întârziere”, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a lansat un mesaj similar, declarându-se „extrem de preocupat” de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnnîi şi evocând „responsabilitatea majoră” a preşedintelui Vladimir Putin.

Şeful diplomaţiei franceze nu a exclus impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„UE urmăreşte dosarul cu atenţie. Am luat deja măsuri. Pachetul de sancţiuni este deja semnificativ, dar pot exista şi altele”, a spus Le Drian pentru canalul de televiziune public France 3.

„Îmi doresc să fie luate măsuri pentru a asigura integritatea fizică a lui Aleksei Navalnîi, dar şi eliberarea lui”, a adăugat ministrul de Externe al Franţei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite