Trolii Moscovei au succes pe TikTok. Platforma le oferă posibilitatea de a distribui eficient mesaje pro-Putin şi pro-război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Shutterstock
FOTO Arhivă / Shutterstock

Operaţiunea de trolling online desfăşurată de Rusia câştigă „tracţiune incredibilă” pe platforma TikTok. Sabotorii postează videoclipuri şi comentarii dezinformatoare menite să creeze îndoieli referitoare la evenimentele din Ucraina, avertizează cercetători americani specializaţi pe reţele sociale.

Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care studiază ferma de troli a Agenţiei de Cercetare pe Internet (IRA) cunoscută în jargonul rusesc online ca „Trolii din Olgino”, a identificat un mecanism de distribuire de postări şi conturi false care pretind că verifică informaţii (fact checking), care amplifică dezinformarea prin conexiunea între platforme precum Instagram, TikTok şi Telegram.

Tacticile curente ale IRA, o companie ruseasă cu sediul în Sankt Petersburg, care ia parte la operaţiunile de dezinformare în mediul online, au fost reperate în mai multe locuri din lume.

Guvernul britanic a vorbit de „armata de sabotori” a Rusiei

Duminică, guvernul britanic a susţinut că a identificat o fostă fabrică din Sankt Petersburg ca fiind o nouă bază pentru operaţiunile de trolling în care "soldaţii cibernetici vizează fără milă politicieni şi audienţe dintr-o serie de ţări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud şi India".

Ministrul britanic de Externe a declarat că personalul plătit de Rusia se foloseşte de Telegram pentru a recruta şi coordona în mod activ noi susţinători ai războiului şi care să vizeze, ulterior, criticii Kremlinului şi să-i spameze cu mesaje pro-Putin.

Printre cei vizaţi se află premierul Marii Britanii Boris Johnson, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Studiul finanţat de guvernul britanic arată că operaţiunea derulată de armata de troli a lui Putin a vizat şi conturile de social media ale trupelor sau artiştilor Daft Punk, David Guetta, Tiesto şi Rammstein.

Guvernul Marii Brotanii a declarat că a împărtăşit şi altor ţări informaţiile colectate şi că luptă să oprească dezinformarea răspândită de ruşi.

„Nu putem permite Kremlinului şi fermelor sale de troli să invadeze spaţiile noastre online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin. Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaţionali şi va continua să lucreze îndeaproape cu aliaţii şi platformele de social media pentru a bloca operaţiunile de informare ruseşti”, a declarat Liz Truss, ministrul britanic de Externe.

Profesorul Linvill a spus că acest lucru este „foarte similar cu ceea ce am văzut anterior că face IRA, având în vedere modul în care înţelege puterea autenticităţii”.

Acesta a precizat că trolii care scriu comentarii sub umbrela unor conturi legitime reprezintă o tactică de dezinformare obişnuită şi cunoscută de cei mai mulţi oameni. De asemenea, el a subliniat că avantajul unui troll care postează comentarii sub un cont cu un număr mare de urmăritori este că nu au nevoie de mulţi adepţi pentru a fi văzut mesajul său.

Zeci de conturi au fost închise până acum

TikTok şi Twitter au închis în ultimele luni zeci de conturi, iar profesorul Linvill crede că acestea ar putea fi legate de activitatea IRA.

Acesta a spus că impactul TikTok este uimitor, conturile având sute de mii de urmăritori: Au fost foarte, foarte eficiente mesajele de pe acea platformă” şi au „obţinut o tracţiune incredibilă în spaţiul naţionalist rus”.

Twitter a declarat că evaluează în mod proactiv comportamentul neautentic de pe reţea şi de la începutul războiului din Ucraina a eliminat peste 100.000 de conturi pentru încălcarea politicii sale de manipulare a mesajului. În plus, compania americană a anunţat că a etichetat sau eliminat peste 50.000 de postări referitoare la războiul pornit de Rusia în Ucraina, scrie The Guardian.

Linvill a spus că strategia IRA nu a fost aceea de a-i face pe oameni să creadă ceva nou, ci mai degrabă de a semăna îndoiala şi de a provoca neîncredere în sursele de informaţii care sunt de obicei considerate legitime. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite