Tras de mânecă tot mai mult de către Rusia, Lukaşenko sugerează că ar putea pleca de la putere. Opoziţia îl acuză de un nou bluf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukasenko FOTO TASS
Aleksandr Lukasenko FOTO TASS

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a sugerat, vineri, într-un discurs că este pregătit să renunţe la putere în anumite condiţii, după ce regimul său s-a confruntat cu ample proteste în ultimele luni, după alegerile prezidenţiale contestate din august.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a spus că este în favoarea schimbării constituţiei Belarusului pentru diminuarea puterii oricărui preşedinte viitor, relatează BBC şi Reuters.

Acesta a accentuat că reformele propuse nu sunt făcute pentru a-l favoriza pe el, dat fiind faptul că nu va mai fi preşedinte după aceste reforme, dar nu a oferit şi o perioada clară în care această schimbare va avea loc. Mai mult, Lukaşenko a specificat că renunţarea la putere în contextul actual nu e o decizie înteleaptă pentru stabilitatea Belarusului, dat fiind faptul că „ar duce la probleme grave”.

Opoziţia din Belarus este clară în poziţia pe care o are faţă de reformele promise de Lukaşenko: o simplă tactică prin care trage de timp. După alegerile prezidenţiale din 9 august, pe care opozanţii lui Lukaşenko le consideră profund viciate, aceştia au cerut demisia sa imediată şi punerea Belarusului pe o cale clară către democraţie. Protestele din ultimele luni au fost reprimate brutal de către forţele guvernamentale, iar mai mulţi lideri ai opoziţiei, printre care şi candidata la alegerile prezidenţiale, Svetlana Tihonovskaia, au fost obligaţi să plece în exil. 

Declaraţia lui Lukaşenko este, totuşi, importantă dacă este înţeleasă în contextul presiunilor pe care Rusia a început să le pună în public pentru o reformă a constituţiei din Belarus. Joi, ministul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a vizitat Minskul şi a reiterat dorinţa Moscovei pentru o astfel de reformă, amintindu-i lui Lavrov faptul că Putin „a accentuat în repetate rânduri” nevoia de schimbare a constituţiei din Belarus. În consecinţă, Lukaşenko pare să dea semne că a înţeles mesajul Rusiei, aliatul său cel mai apropiat, şi că-şi planifică o ieşire treptată din fruntea statului bielorus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite