Tiraspolul cere Moscovei o bază militară rusească pentru a face faţă „ameninţării româneşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiraspolul preferă să renunţe la misiunea de menţinere a păcii în schimbul unei baze militare ruseşti în regiunea transnistreană, pentru a putea face faţă „ameninţării româneşti”.

Afirmaţia îi aparţine unui oficial din anturajul liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, oferită publicaţiei ruseşti „Nezavisimaia Gazeta”.

Sursa susţine că autorităţile separatiste de la Tiraspol au cerut Moscovei să înlocuiască misiunea de menţinere a păcii cu o bază militară în regiunea transnistreană.

Solicitarea a fost formulată în cadrul unei întâlniri între liderul separatist transnistrean, Evgheni Şevciuk, şi vice-ministrul rus de Externe, Grigori Karasin.

Baza militară rusă ar putea ajuta Tiraspolul să facă faţă „ameninţării româneşti”, care, în opinia aşa-zisului ministru transnistrean de securitate, Vladislav Finagin, se va intensifica după revenirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu.

Ameninţarea a devenit reală după ce România a aderat la NATO şi la UE. Recent, pericolul s-a intensificat odată cu apelurile frecvente de unire a Republicii Moldova cu România. În contextul în care unele persoane de la conducere sunt cetăţeni români, aceste îngrijorări nu par a fi inutile. Mai ales că unirea, împreună cu Transnistria, este scopul preşedintelui Băsescu", a declarat Finagin.

În consecinţă, Tiraspolul propune Rusiei să-şi desfăşoare o bază militară şi să folosească aerodromul fostei armate a 14-a. În schimb, autorităţile regiunii au cerut asistenţa financiară a Rusiei pentru a crea un sistem de securitate mai puternic. 

image

Vice-ministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat că Federaţia Rusă nu exclude posibilitatea reglementării conflictului transnistrean, prin crearea unui stat federal moldovenesc.

Întrebat de jurnaliştii „Nezavisimaia Gazeta” dacă Moscova ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei, Karasin a răspuns fără ezitare: „Noi vedem viitorul Transnistriei în calitate de raion cu statut special, cu garanţii speciale recunoscute la nivel internaţional, în componenţa statului neutru moldovenesc".

Potrivit unei surse din cercurile diplomaţiei ruse care se ocupă de problema transnistreană, Moscova trebuie să obţină garanţia neutralităţii Republicii Moldova şi refuzul aderării la NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite