Tensiuni între Rusia şi NATO. Moscova avertizează Alianţa să nu îşi consolideze forţele navale în Marea Neagră. Rusia, acuzată de crearea unei zone de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un diplomat de rang înalt rus a avertizat NATO să nu îşi consolideze forţele navale în Marea Neagră şi a atras atenţia că o astfel de măsură va submina securitatea regională şi relaţiile deja tensionate între Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters, la câteva zile după ce statele membre NATO au căzut de acord asupra creării unei brigăzi multinaţionale în România.

„Dacă va fi luată decizia de a crea o forţă permanentă, bineînţeles că va fi destabilizator, pentru că nu este o mare NATO“, a declarat miercuri Andrei Kelin, un oficial de rang înalt din Ministerul rus de Externe, transmite Reuters, potrivit news.ro.

„(Marea Neagră - n. red.) nu are nimic de-a face cu Alianţa. Nu cred că ar îmbunătăţi relaţiile noastre cu NATO“, a adăugat el.

Kelin a făcut aceste declaraţii înainte de summitul NATO de la Varşovia, prevăzut să aibă loc pe 8-9 iulie, într-o perioadă în care relaţiile dintre Rusia şi Alianţă sunt extrem de tensionate din cauza rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina.

NATO analizează ce măsuri poate lua pentru a contracara atitudinea tot mai agresivă a Rusiei, în timp ce Moscova susţine că nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Alianţei.

Săptămâna aceasta, statele membre NATO au căzut de acord asupra unei prezenţe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinaţională situată în România. O decizie concretă ar urma să fie luată la summitul NATO de la Varşovia.

Presa rusă a anunţat luna aceasta că distrugătorul american USS Porter a intrat în Marea Neagră pentru o misiune de rutină, o măsură care a nemulţumit Moscova, pentru că vasul a fost echipat recent cu un nou sistem de rachete.

În baza Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot desfăşura nave de război în zonă timp de mai mult de 21 de zile.

Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, are propria sa flotă în Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.

Stoltenberg: Rusia încearcă să creeze o „zonă de influenţă prin mijloace militare“

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat joi, într-un interviu acordat cotidianului german „Bild“, că Rusia încearcă să creeze „o zonă de influenţă prin mijloace militare“, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

„Rusia încearcă să creeze o zonă de influenţă prin mijloace militare. Cu încălcarea dreptului internaţional, Moscova a anexat Crimeea şi îi susţine pe separatiştii din estul Ucrainei. Observăm, de asemenea, o militarizare masivă a frontierelor NATO: în regiunea arctică, în regiunea baltică, în Marea Neagră şi până la Marea Mediterană“, a subliniat Stoltenberg.

„Avem cunoştinţă despre manevre importante, agresive şi neanunţate dinspre partea rusă şi trebuie să reacţionăm la aceasta“, a adăugat el.

„Ceea ce facem noi are un caracter defensiv; nu dorim să provocăm un conflict, noi încercăm să-l evităm“, a explicat secretarul general al NATO, care a precizat că „staţionarea trupelor în est constituie un răspuns adaptat la acţiunile agresive ale Rusiei“.

Îngrijorate de criza ucraineană şi de potenţialul militar în creştere al Rusiei la frontierele lor, fostele ţări din blocul sovietic care au aderat la NATO după încheierea Războiului Rece îi cer Alianţei Nord-Atlantice să-şi suplimenteze prezenţa militară pe teritoriul lor, pentru a descuraja orice intenţie de atac din partea Moscovei.

În acest context, miniştrii Apărării ai ţărilor membre ale NATO, reuniţi marţi şi miercuri la Bruxelles, şi-au dat acordul pentru desfăşurarea a patru batalioane a câte 800 - 1.000 de oameni fiecare, pe bază de rotaţie, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, cu trei săptămâni înaintea summitului de la Varşovia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite