Telefonul roşu între generalii Knud Bartels şi Valerii Gerasimov

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 14 februarie 2013, generalul Knud Bartels, preşedintele Comitetului Militar al NATO l-a sunat la telefon pe generalul-colonel Valerii Gerasimov, şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, instituind astfel linia telefonică directă, permanentă, dintre ei doi.
La 14 februarie 2013, generalul Knud Bartels, preşedintele Comitetului Militar al NATO l-a sunat la telefon pe generalul-colonel Valerii Gerasimov, şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, instituind astfel linia telefonică directă, permanentă, dintre ei doi.

Ce a intervenit, ca noutate, deloc previzibilă, în ultimul an, de la aniversarea din anul 2012, la aceea din 2013, a Zilei Apărătorului Patriei, în Rusia? O convorbire telefonică! Istorică.

Cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, ambasadorul Federaţiei Ruse, Excelenţa Sa Oleg Malginov şi ataşatul militar al Federaţiei Ruse, colonelul Victor Makovskii au decis să marcheze acest eveniment prin organizarea unei recepţii, la sediul ambasadei. Ziua menţionată este sărbătorită anual pe 23 februarie, nu doar în Rusia, ci şi în alte state ex-sovietice.

Trimiterea istorică este la rolul Armatei Roşii - în anul 1918, pe timpul războiului civil rus. Iniţial, ziua aniversată a fost dedicată armatei menţionate, dar în 1949 a fost rebotezată Ziua Armatei Sovietice şi a Marinei. După dezintegrarea Uniunii Sovietice, în 1991, s-a folosit denumirea actuală – Ziua Apărătorului Patriei.

Ce a intervenit, ca noutate, în relaţia militarilor ruşi, cu partenerii lor, din NATO, de la ultima aniversare? După cum s-a comunicat de la sediul Alianţei Nord-Atlantice, exact cu şapte zile în urmă, la 14 februarie 2013, generalul Knud Bartels, preşedintele Comitetului Militar al NATO l-a sunat la telefon – un apel istoric! – pe generalul-colonel Valerii Gerasimov, şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.

Astfel, din acel moment, într-o situaţie de criză, cum ar putea apărea, de pildă – ca simplu exemplu – în Transnistria, cei doi generali se pot suna, unul pe altul şi astfel poate fi detensionată, doar în urma unei convorbiri telefonice, o stare ambiguă, care nu foloseşte nimănui.

De altfel, în convorbirea telefonică amintită, generalii Bartels şi Gerasimov au accentuat – gest salutar – necesitatea întăririi cooperării militare şi promovarea transparenţei, dintre NATO şi Rusia.

În plus, cu acelaşi prilej, cei doi lideri militari au convenit să continue genul acesta de consultări telefonice, atât în mod regulat, cât şi în situaţii imprevizibile.

Următoarea întâlnire, dintre generalii Bartels şi Gerasimov este oficial planificată a avea loc în luna mai, 2013, la reuniunea şefilor de state majore din NATO. Rusia fiind prezentă ca partener, pe care Alianţa Nord-Atlantică îl tratează cu fireasca dorinţă a îndepărtării oricăror surse generatoare de neîncredere reciprocă.

În ceea ce îl priveşte pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Excelenţa Sa Oleg Malginov, acesta s-a ţinut de cuvânt şi conform celor declarate, în primul interviu acordat unui jurnalist român – întâmplător cel ce scrie aceste rânduri – a pus un accent vizibil, cu impact la opinia publică, pe multiplicarea raporturilor culturale.

De semnalat este şi deschiderea ataşatului militar al Federaţiei Ruse, colonelul Victor Makovskii, spre participarea sa – în premieră – la o acţiune specială a Asociaţiei George C. Marshall România, semn al interesului pentru iniţiative româneşti în spaţiul euro-atlantic.

Spiritul de corp explică un fapt neştiut de civili. Astfel, pentru militarii aparţinând unor state diferite, aniversarea zilei armatei unora dintre aceştia, de data asta fiind vorba de cei ruşi, este ocazia reamintirii unui crez comun.

Retorica politică nu se regăseşte deloc pe panoplia armelor utilizate de un profesionist militar. Şi atâta timp cât respectul real, nu mimat, defineşte dialogul bilateral, o aniversare nu este nimic altceva decât un semnal public, că şi sărbătoriţii şi invitaţii lor doresc un singur lucru.

Pacea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite