Surse militare: Vladimir Putin se implică personal în operaţiunile din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin într-un dialog cu generalul Valeri Gherasimov FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin într-un dialog cu generalul Valeri Gherasimov FOTO EPA-EFE

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se implică personal, „la nivel de colonel sau general de brigadă”, în războiul din Ucraina, spun surse militare din Vest, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”.

Conform surselor citate de „The Guardian”, Putin participă la deciziile privind mişcările forţelor ruse în regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei, unde invadatorii au suferit eşecuri sângeroase în tentativele lor de a traversa un râu considerat strategic.

Putin lucrează îndeaproape cu generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, care încă nu a fost demis, aşa cum s-a speculat în ultimele săptămâni.

„Credem că Putin şi Gherasimov sunt implicaţi în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aştepta, în mod normal, să fie luate de un colonel sau un general de brigadă”, a declarat o sursă din domeniul apărării.

La o lună de la concentrarea agresiunii ruse pe regiunea Donbas, Putin încă nu a obţinut niciun succes important pe teren. Sursele citate de „The Guardian” cred că tocmai implicarea personală a lui Putin poate explica unele eşecurile repetate în a cuceri oraşe relevante strategic.

Ben Barry, fost general de brigadă în armata britanică şi expert în războiul de infanterie la Institutul Internaţional de Studii Strategice, nu crede că implicarea personală a lui Putin poate ajuta forţele din teren. „Un şef de guvern ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebui să stabilească strategia politică, mai degrabă decât să se blocheze în activitatea de zi cu zi”, explică generalul britanic.

Zeci de tancuri şi vehicule blindate, precum şi numeroase echipamente militare au fost distruse săptămâna trecută într-o tentativă de a traversa râul Doneţ în împrejurimile localităţii Bilohorivka.

Înfrângerea a fost atât de usturătoare, încât i-a determinat pe unii bloggeri militari ruşi să-i acuze de „incompetenţă” pe comandanţii militari, ceea ce este un semn rar de critici interne.

Critici au apărut şi din partea mercenarilor Wagner, care denunţă o gafă şi cer o reformare a armatei ruse.

„Adversarii noştri poartă un <<smart war>> împotriva noastră, cu predicţii şi poziţii calculate în avans, în timp ce noi ne ghidăm după hărţi!”, scrie pe Telegram mercenarul Iura Podoliak.

Igor, Ghirkin, un fost comandant al separatiştilor proruşi din Doneţk, este un alt critic al felului în care armata rusă luptă în Donbas.

„În momentul de faţă trupele noastre au fost atrase în bătălii ofensive epuizante, continuând să joace după regulile oferite de inamic”, subliniază el, amintind de tentativa eşuată de traversare a râului Doneţ ca un exemplu de „nebunie extraordinară”.

„Cu regret trebuie să spun că operaţiunea amplu mediatizată de la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Doneţk a eşuat”, scrie Ghirkin, un fost agent KGB - sau GRU - inculpat pentru doborârea zborului MH17, o tragedie aeriană produsă în vara anului 2014 şi soldată cu 298 de morţi.

În condiţiile în care armata rusă a eşuat în încercarea de a încercui forţele ucrainene în Donbas, noile eforturi sunt axate pe lansarea unui asalt asupra oraşului Severodoneţk, care număra circa 100.000 de locuitori înainte de război.

„Forţele ruse au abandonat probabil obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a unităţilor ucrainene din oraşul Doneţk până la Izium” în favoarea capturării restului regiunii Luhansk, din care face parte şi Severodoneţk, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului.

Mai la nord, în regiunea Harkov, trupele ucrainene au reuşit să ajungă până la graniţa cu Rusia, parţial pe fondul retragerii soldaţilor ruşi, un alt eşec strategic major după cel privind încercuirea Kievului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite