SUA se declară „bulversate“ de condamnarea lui Aleksei Navalnîi, iar Germania afirmă că verdictul este o lovitură dată societăţii civile din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a fost criticată puternic marţi seară de cancelariile internaţionale, acestea arătându-şi îngrijorarea asupra încălcării drepturilor omului în Rusia, notează Reuters.

Statele Unite ale Americii au anunţat prin intermediul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat că acest eveniment reprezintă o „evoluţie preocupantă“ a drepturilor şi libertăţilor omului în Rusia.

„Această condamnare pare a avea ca scop sancţionarea şi descurajarea activismului politic în Rusia. Este încă un exemplu al represiunii în creştere pe care guvernul rus o utilizează“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jeffrey Rathke.

Oficialul american a menţionat totodată că Statele Unite sunt „bulversate“ de verdictul dat în cazul lui Aleksei Navalnîi.

O altă reacţie la condamnarea activistului rus a venit şi din partea Uniunii Europene care a precizat că verdictul "pare a fi motivat politic“.

„Acuzaţiile care au fost aduse împotriva lui Alexei Navalnii şi a fratelui său, Oleg, nu au putut fi dovedite în timpul procesului. Publicul şi nici observatorii internaţionali nu au avut acces în instanţa de judecată, atunci când s-a dat verdictul“, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Totodată, şi Ministerul german de Externe a transmis un comunicat în care acuză încălcările flagrante ale drepturilor omului în Rusia, prin interzicerea organizării protestelor paşnice.

„Facem apel la autorităţile ruse să permită organizarea protestelor paşnice împotriva deciziei judecătoreşti. Această condamnare este încă o lovitură dată societăţii civile din Rusia“, a transmis Ministerul german de Externe.

Unul dintre cei mai puternici critici ai lui Vladimir Putin şi liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, a fost arestat, marţi, în timp ce se îndrepta spre un protest din Piaţa Manezh, la doar câteva ore după ce fusese condamnat de un tribunal din Moscova la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru acuzaţii privind deturnări de fonduri. Alexei Navalnîi se afla în arest la domiciliu.

În cadrul aceluiaşi verdict, a fost condamnat şi fratele sau, Oleg, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

La puţin timp după anunţarea verdictului, circa 2.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Manezh din Moscova, denunţând în stradă condamnarea celor doi. Peste 130 de persoane au fost arestate de autorităţile ruseşti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite