Statul rus, condamnat în apel în cazul Iukos: despăgubirea stabilită la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

La 15 ani de la comiterea faptelor, un tribunal din Olanda a condamnat marţi în apel Rusia la plata unei despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru acţionarii fostului grup petrolier Iukos, transmite AFP.

Statuând asupra capitolului principal al acestui caz extrem de complicat, Curtea de Apel de la Haga a anulat o decizie din 2016 favorabilă Rusiei, care contesta de fapt o decizie anterioară a Curţii Permanente de Arbitraj (CPA) privind plata unei despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro) pentru foştii acţionari ai Iukos.

„Curtea de Apel de la Haga a decis astăzi (marţi) că hotărârea anterioară în favoarea Federaţiei Ruse este incorectă“, a explicat ea într-un comunicat, precizând că decizia iniţială a CPA „este din nou în vigoare“.

Ministerul rus al Justiţiei a reacţionat imediat, exprimându-şi regretul că instanţa de la Haga „a ignorat faptul că foştii acţionari Iukos nu erau cu toţii de bună-credinţă“.

„Kremlinul a pierdut la Haga în faţa acţionarilor Iukos“, s-a felicitat pe Twitter Mihail Hodorkovski, un fost acţionar şi şef al grupului.

Un gigant în mondial pe piaţa aurului negru, Iukos a fost plasat în lichidare judiciară în 2006, după un proces răsunător cu acuzaţii de fraudă şi escrocherie de mare amploare considerat drept o campanie a Kremlinului de a contracara ambiţiile politice ale lui Hodorkovski.

Arestat în 2003, Hodorkovski, un inamic declarat al lui Vladimir Putin, a fost eliberat zece ani mai târziu.

Pe fondul destructurării Iukos, afacerea grupului a fost preluată treptat de compania publică Rosneft, condusă de un om de încredere al lui Putin, Igor Secin.

Eliberat în decembrie 2013, Mihail Hodorkovski trăieşte de atunci în exil. Asociatul său, Platon Lebedev, a stat la rândul lui mai bine de zece ani după gratii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite