Start pentru rescrierea istoriei în Rusia: Cine este omul ales de Putin pentru a conduce cenzura şi a impune noua linie ideologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (în centrul imaginii) în vizită la Muzeul Victoriei împreună cu Vladimir Medinski (în spatele său) FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin (în centrul imaginii) în vizită la Muzeul Victoriei împreună cu Vladimir Medinski (în spatele său) FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin se transformă cu paşi tot mai rapizi dintr-un preşedinte autoritar într-un dictator. Liderul de la Kremlin tocmai a forţat linia spre această evoluţie prin definitivarea unui cadru care să-i permită legal asigurarea controlului asupra ideilor, mai ales în scrierea istoriei. Omul responsabil de gestionarea acestui cadru este Vladimir Medinski, fostul ministru al Culturii, acuzat de plagiat în teza sa de doctorat.

Istoricii ruşi fie se vor ralia liniei ideologice impuse de stat, fie vor reînvia samizdatul (practica de sustragere de la cenzura sovietică prin transmiterea de lucrări interzise de la cititor la cititor). În ceea ce-i priveşte pe istoricii străini, aceştia nu vor putea publica cărţi în Rusia dacă conţin elemente ce încalcă noul discurs istoric trasat de Kremlin.

Noul discurs istoric a fost transpus într-o lege promulgată la începutul lui iulie de către Vladimir Putin. Vineri, liderul de la Kremlin a mai făcut un pas spre întărirea acestei legi. Mai exact, Rusia lui Putin s-a dotat cu o comisie interdepartamentală pentru istorie, a cărei conducere i-a revenit unui asistent al preşedintelui rus, fostul ministru al Culturii Vladimir Medinski.

Noua comisie va avea rol de coordonator asupra agenţiilor guvernamentale şi comunităţilor ştiinţifice şi de supraveghetor la respectarea „abordării unificate a educaţiei istorice”. De asemenea, va trebui să fie atentă la activităţi din străinătate - atât structuri, cât şi indivizi - „care afectează interesele naţionale ale Rusiei în sfera istorică”.

Putin susţine că încearcă astfel să prevină „tentative de falsificare a faptelor istorice”, dar în realitate nu face decât să impună propria viziune asupra trecutului şi să dispună de un cadru legal de excludere sau pedepsire a celor care au opinii diferite de ale sale.

Noua cenzură de la Moscova

Ce nu acceptă Putin? În primul rând, liderul de la Kremlin a interzis orice comparaţie între Stalin şi Hitler în privinţa acţiunilor acestora în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. În al doilea rând, el nu tolerează diminuarea „rolului URSS în eliberarea popoarelor din Europa şi învingerea lui Hitler”. În paralel, Putin refuză să recunoască represiunea stalinistă şi să reabiliteze memoria victimelor ei. Zeci de milioane de oameni au devenit victime ale lui Stalin, iar mulţi urmaşi ai acestora luptă de 30 de ani în instanţă în Rusia pentru a li se face dreptate.

Noile reglementări nterzic totodată asimilarea publică a obiectivelor, deciziilor şi acţiunilor guvernului sovietic, ale comandamentului militar de atunci şi ale soldaţilor sovietici cu cele ale reprezentanţilor Germaniei naziste şi ale puterilor Axei din Europa.

Numeroşi istorici au criticat această lege, avertizând împotriva unor interpretări excesive ale acesteia. Unii dintre ei au avertizat că Putin încearcă să-şi asigure „monopolul asupra adevărului”.

Vrem să punem capăt „profanării gloriei noastre militare” şi „insultelor la adresa memoriei naţiunii noastre victorioase”, a susţinut Svetlana Petrenko, care a participat la redactarea textului.

În urma adoptării acestei legi, editurile şi librăriile din Rusia au intrat în panică. Toate cărţile care nu oferă o lectură „corectă” a istoriei riscă să fie confiscate.

Autorul de mituri din slujba adevărului lui Putin

Alesul lui Putin pentru coordonarea şi supravegherea politicii sale în domeniul istoriei este Vladimir Medinski, un politician şi istoric controversat cu origini ucrainene. Născut acum 51 de ani în oraşul Smila, din centrul Ucrainei, Medinski a studiat la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova. A fost membru al Partidului Comunist înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice, după care şi-a făcut un loc confortabil pe lângă oamenii influenţi în Rusia, alăturându-se iniţial fostului premier Viktor Cernomîrdin în partidul Casa Noastră - Rusia, apoi lui Vladimir Putin în formaţiunea politică Unitate, absorbită de Rusia Unită. Şi-a început activitatea profesională imediat după prăbuşirea Uniunii Sovietice în calitate de stagiar la biroul de presă al Ambasadei Rusiei în SUA şi a avansat până la postul de ministru al Culturii, deţinut timp de aproape opt ani, între mai 2012 - februarie 2020. Înainte de a fi numit ministru al Culturii, a fost timp de doi ani membru al Comisiei Prezidenţiale pentru contracararea încercărilor de falsificare a istoriei. Nu ezită să se prezinte drept academician în ciuda criticilor.

Vladimir Medinski FOTO EPA-EFE

Vladimir Medinski FOTO EPA-EFE

În 2016, Vladimir Medinski a ajuns în cantrul unui scandal uriaş de plagiat şi de lipsă de obiectivitate în teza sa de doctorat. Ivan Babiţki, membru al comunităţii Dissernet, i-a contestat lucrarea, afirmând că „nu este ştiinţifică” şi conţine elemente „absurde”. Mai mulţi academicieni au denunţat enunţul lui Medinski precum că o lucrare istorică este de încredere doar dacă „este în conformitate cu interesele Rusiei”, un criteriu pe care el însuşi se angaja să îl definească. Medinski a fost catalogat drept un autor de mituri care subminează bazele ştiinţifice. Totuşi, datorită conexiunilor sale politice, a rămas cu titlul de doctor în istorie, iar acum se pregăteşte să înceapă oficial rescrierea istoriei în acord cu doleanţele lui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite