Stare de urgenţă pe o insulă din Rusia în urma unei „invazii” de urşi polari

Stare de urgenţă pe o insulă din Rusia în urma unei „invazii” de urşi polari

FOTO Arhivă

O regiune din Rusia a declarat stare de urgenţă după câţiva zeci de urşi şi-au făcut apariţia în apropierea caselor localnicior, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile din insulele Novaya Zemlya, unde trăiesc câteva sute de persoane, au declarat că au fost mai multe atacuri ale urşilor asupra oamenilor, în unele cazuri aceştia intrând chiar şi în locuinţele localnicilor.

Urşii polari sunt afectaţi de schimbările climatice şi sunt din ce în ce mai forţaţi să-şi părăsească teritoriile în căutarea hranei.

Rusia a clasat urşii polari ca fiind pe cale de dispariţie şi a interzis vânatul acestora.

Totuşi, oficialii spun că urşilor nu le mai este frică de patrulele de poliţie şi de semnalele luminoase şi că este nevoie de măsuri mai drastice. Dacă nimic nu va funcţiona pentru a-i speria, autorităţile au menţionat că uciderea acestora ar putea fi singura cale.

Aşezarea principală a arhipelagului, Belushya Guba, a raportat că în apropiere s-ar afla un număr total de 52 de urşi, între şase şi zece trăind constant în apropierea oamenilor.

Şeful administraţiei locale, Vigansha Musin, a declarat că „locuiesc în Novaya Zemlya din 1983 şi nu a fost niciodată o invazie atât de mare de urşi polari”.

„Oamenii sunt speriaţi, le este teamă să iasă din case, rutina lor zilnică este întreruptă iar părinţii sunt dispuşi să îşi lase copii să meargă la şcoală sau grădiniţă”, a declarat Alexander Minayev, un reprezentant al autorităţilor.

Deoarece gheaţa din Marea Arctică să topeşte ca urmare a schimbărilor climatice, urşii polari sunt forţaţi să îşi schimbe obiceiurile de vânătoare şi să petreacă mai mult timp pe uscat în căutarea hranei, ducându-i astfel în conflict cu aşezările umane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: