Sputnik V. Multă laudă la timpul potrivit şi fapte puţine: Reclamaţiile se înmulţesc în ţările în curs de dezvoltare din cauza neonorării contractelor de către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sputnik V, vaccinul promovat intens de preşedintele rus Vladimir Putin în scopuri geopolitice FOTO EPA-EFE
Sputnik V, vaccinul promovat intens de preşedintele rus Vladimir Putin în scopuri geopolitice FOTO EPA-EFE

Zeci de ţări în curs de dezvoltare s-au lăsat ademenite de mesajul „ieftin şi bun” şi au comandat zeci de milioane de doze de Sputnik V în speranţa de a-şi imuniza populaţiile anti-COVID-19, iar acum caută disperate soluţii de urgenţă.

Moscova nu a ratat nicio ocazie în a promova serul Sputnik V, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, prezentându-l „ieftin şi bun”. În paralel, a avut grijă să răspândească dezinformări în legătură cu alte vaccinuri anti-COVID-19, în special cu cele produse în Occident.

Însă diplomaţia rusă pe frontul vaccinurilor funcţionează, se pare, doar cu multă laudă, multe poze şi comunicate la timpul potrivit. În rest, faptele rămân puţine.

La începutul acestui an, şeful Fondului Rus de Investiţii Directe (RDIF) - responsabil de comercializarea vaccinului Sputnik V în străinătate - a declarat că Rusia are „capacitatea de a furniza doze pentru 700 de milioane de persoane din străinătate” în 2021.

Cu toate acestea, de la începutul lui iulie, mai multe ţări reclamă că au primit o cantitate foarte mică din cea plătită.

Una dintre ţările cele mai afectate de livrările târzii ale Rusiei este Iranul, relevă BBC News. Teheranul a comandat 60 de milioane de doze de Sputnik V, dar nu a primit nici măcar cele 5 milioane de doze promise în februarie pentru prima fază a livrărilor. Numărul dozelor furnizate s-ar ridica la 2 milioane. Pentru a compensa, Teheranul, grav lovit de COVID-19, a apelat la alte ţări, printre care şi China, din partea cărora a primit cinci milioane de doze.

Ademenită cu oferta rusă, Guatemala a plătit 79 de milioane de dolari pentru 8 milioane de doze Sputnik V. Acum reclamă faptul că nu şi-a primit dozele. Ţara din America Centrală a făcut rost de numai 150.000 de doze de Sputnik V până la sfârşitul lui iunie.

Hondurasul lucrează acum la un plan de urgenţă din cauza întârzierilor dinspre Rusia. „Furnizorul ne-a indus în eroare”, a comentat un ministru hondurian.

În Bolivia, presa locală scrie că Rusia a promis mai multe vaccinuri decât poate livra cu adevărat. Ţara din America de Sud a primit doar 745.000 de doze din cele 5,2 milioane promise până la sfârşitul lunii mai.

Întârzieri au fost raportate şi în cazul unor ţări mai mari, precum Mexicul şi Argentina. Rusia a ţinut ca acordul cu Mexicul, o ţară de peste 127 de milioane de locuitori, să fie marcat la nivel de şefi de stat. Putin s-a angajat în faţa lui Obrador să onoreze o comandă de 24 de milioane de doze de Sputnik V. Dar, după cum relatează presa mexicană, Rusia a livrat doar 4,1 milioane de doze. La rândul ei, Argentina mai are de primit peste 18.000 milioane de doze. Conform unui e-mail al unui consilier prezidenţial, contracul este în pericol de a fi anulat din cauza neonorării ruse.

În cazul Africii, Rusia a promis 300.000 de milioane de doze, însă abia de a livrat câteva. Ghana, de exemplu, ar fi trebuit să primească 3,4 milioane de doze, dar a obţinut doar 20.000. Angola a comandat 12 milioane de doze, dar a primit doar 40.000 până la sfârşitul lui mai. Ministrul angolez al Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că noi doze de Sputnik V vor ajunge „în curând” în ţara sa în acord cu contractul încheiat cu partea rusă.

Africa nu se confruntă doar cu întârzierile din partea Rusiei, ci şi cu intermediarii locali. Kenya a decis în aprilie să nu mai utilizeze Sputnik V din cauza distribuirii vaccinului către companii private care au cerut un preţ de până la 70 de dolari pentru o singură doză.

În ciuda planurilor ambiţioase de lansare a Sputnik V în întreaga lume, Rusiei îi este greu să producă suficient ser pentru propriii cetăţeni, remarcă BBC News.

În ceea ce priveşte clienţii străini, Kremlinul a menţionat că prioritatea a fost satisfacerea cererii interne, dar a promis în cursul acestei săptămâni că va rezolva reclamaţiile de peste mări.

Totuşi, în ciuda retoricii Kremlinului despre satisfacerea cererii interne, ruşii, precauţi în general la medicamentele locale şi programele guvernamentale, nu se grăbesc să se vaccineze cu Sputnik V. Cererea internă a crescut doar pe fondul obligativităţii vaccinării, impuse la nivel regional pentru diverse categorii profesionale.

Producţia externă rămâne de asemenea destul de redusă. India ar fi trebuit să producă sute de milioane de doze pe an, dar producţia a fost amânată până în septembrie. Şi Serbia întâmpină probleme de achiziţie şi de producţie, în ciuda lansării programului cu zgomot mare, relatează BBC News.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite