Sputnik 5 - vaccinul tuturor posibilităţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-adevăr, se poate ca acest vaccin să fie benefic, să existe şi altfel decât o armă a propagandei post-sovietice sau, dimpotrivă, să fie prima rază de speranţă în lupta împotriva pandemiei şi un posibil semn că ne-am putea reîntoarce cândva, în generaţia asta sau alta, lumea s-ar putea întoarce la un regim de oarecare normalitate.

Din nefericire, răspunsul este semnificativ pentru anormalul timpului nostru, căci în loc să se raporteze, pro sau contra, dimensiunea medicală a problemei, totul s-a deplasat instantaneu în spaţiul competiţiei politice.

Competiţia de imagine privind supremaţia naţională este cea esenţială, în ea se investesc toate energiile. Nimic altceva nu mai este relevant, nimic altceva nu mai intră în ecuaţie tocmai pentru că miza reală este asta şi nu s-a schimbat de pe vremea lansării cursei spaţiale. Atunci ruşii au câştigat prima etapă, n-au uitat niciodată asta şi vor să reînvie entuziasmul mondial creat atunci de BIP-ul rămas în istorie. În consecinţă, politizează din start descoperirea de acum, trimiţând-o, fie şi la nivel simbolic, în zona bătăliei împotriva SUA, ca demonstraţie a capacităţilor ştiinţifice a cercetătorilor ruşi în cooperare cu departamentul apărării naţionale.

De partea cealaltă, reacţia este fulgurantă şi explicabilă: investitorii au băgat în afacere sume enorme de bani pe baza promisiunii privind rentabilitatea jocului care trebuie să le aducă un profit uriaş. Având, pe fundal, aceeaşi bătălie a supremaţiei inteligenţei naţionale care să reechilibreze cumva pierderile de influenţă înregistrate şi nu numai din cauza pandemiei.

Drept care, în mod evident, toată discuţia s-a transformat în obişnuita aruncare de înjurături, folosind din plin echipele de specialişti nou creaţi de pe reţelele sociale, fiecare cu opinii ferme şi acoperite de curajul anonimităţii, fiecare dintre ei deţinător al adevărului ultim şi, eventual, al formulei magice care să înlocuiască medicina clasică parte a conspiraţiei mondiale. De aici, pro sau contra, este generat cel mai primejdios fenomen care, acum, tinde să devină o constantă mondială: instalarea totalei neîncrederi în orice sursă de autoritate, politizarea excesivă şi dramatică a oricărui eveniment, indiferent de domeniu, bun doar pentru a servi ca argument într-o veşnică bătălie electorală şi competiţie pentru supremaţie mondială. Obiectivul campaniei propagandistice este limpede, căci, după un timp, nimeni nu va mai crede în nimic şi dreptatea va fi doar de partea mesagerului electoral, el fiind sursa unică de credibilitate şi judecătorul care emite decizia finală în care să creadă populaţia. Procedeu de bază în publicitatea pentru orice tip de produs care trebuie vândut pe piaţă, de la detergent, laxativ, plasture pentru depilat, politician sau partid politic, refolosit acum în cazul vaccinului rusesc.

Desigur, lucrurile se complică pe măsura trecerii zilelor căci încep să apară nuanţele care vor să lămurească lucrurile. După ce Putin a ieşit cu anunţul că ţara sa este prima în posesia unui vaccin care oferă „o imunitate sustenabilă“ împotriva Covid-19, chestiunea s-a deplasat imediat la nivelul OMS. Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al organizaţiei din care SUA a decis să nu mai facă parte, a declarat că: „Suntem în strâns contact cu autorităţile medicale din Rusia şi acum au loc discuţii privind posibila pre-calificare a OMS pentru acest vaccin... asta include analize foarte serioase şi analizarea tuturor datelor privind securitatea şi eficienţa datelor“. Un semnal nu foarte dificil de interpretat deoarece, ieri, cei de la OMS au publicat lista celor 168 de vaccinuri care sunt testate acum în întreaga lume, dintre acestea 28 fiind testate acum pe oameni, şase produse fiind în stadiu avansat, adică în etapa a treia de testare clină. Vaccinul rusesc este în grupa celor 28 care sunt în evaluare clinică, dar, oficial, cei de la OMS îl listează ca fiind doar în faza 1.

Ciudat, avem şi declaraţia şefului de la Fondul rus de investiţii directe, una dintre organizaţiile finanţatoare ale activităţii institutului de cercetări Gamaleya, care a recunoscut că testele pentru etapa 3 încep doar de azi, iar producţia industrială va începe de luna viitoare, cu 20 de ţări care au făcut deja precomenzi pentru o cantitate de peste 1 miliard de doze. Faza 3 pe care o declanşează ruşii înseamnă şi teste în câteva alte ţări, printre care şi Arabia Saudită sau Statul Parana din Brazilia, dar aprobarea ministrului rus al Sănătăţii a fost deja oficial obţinută, fără să existe în acest moment datele ştiinţifice care să poată permite o analiză reală. Iar compania rusă SISTEMA a anunţat că speră să demareze producţia de masă a vaccinului până la finele acestui an.

Asta în timp ce competitorii, adică Moderna, Pfitzer sau AstraZeneca, au spus că testele lor de faza 3 vor da un rezultat final care să permită evaluarea exactă până la finele lunii decembrie, ele fiind prezentate simultan instituţiilor naţionale şi internaţionale competente. Problema este că ruşii au început testarea vaccinului pe oameni doar cu două luni în urmă, ceea ce înseamnă că procesul a fost accelerat la maximum şi că, în principiu, autorizaţia de fabricare se bazează în cel mai bun caz doar pe rezultatele primelor două faze de testare combinate.

De cealaltă parte, Trump a anunţat Operaţiunea Warp Speed pentru obţinerea vaccinului cu obiectivul ca el să poată fi prezentat, la modul ideal, ca argument pentru campanie. Trump deja vorbeşte în termeni extrem de plini de speranţă despre asta şi este clar orizontul electoral al remarcilor făcute în emisiunea de radio a lui Hugh Hewitt: Operaţiunea Warp Speed este cea mai mare şi mai avansată operaţiune în domeniul său, oriunde în lume, oriunde în istorie“.

Deocamdată, în ciuda întrebărilor persistente şi a dubiilor, Moscova contabilizează precomenzile, iar diverse surse vorbesc despre posibilitatea ca piaţa indiană să solicite o cantitate foarte importantă de doze, adăugându-se celor care vin deja din Africa.

Va fi o decizie politică? Cu siguranţă, depinde în ce sens se duce şi ce va fi după aceea. Urmează faza caldă a „războiului vaccinurilor“, aşa cum prevestesc nişte surse bine informate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite