Spionul britanic trecut de partea ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrew Fullton (dreapta), fost spion al MI6 FOTO The Daily Best
Andrew Fullton (dreapta), fost spion al MI6 FOTO The Daily Best

Practica de a-i băga pe mai mulţi opozanţi în aceeaşi oală şi de a-i acuza ca fiind agenţi străini este caracteristică regimului Putin, comentează „The Daily Best“. Ultimul „înfierat“ este  Aleksei Navalnîi, un lider al decimatei opoziţii ruse, acuzat într-un documentar difuzat recent de un post de televiziune apropiat Kremlinului că este agent al unui serviciu secret străin.

El ar fi fost recrutat de un investitor americano-britanic în Rusia, la rândul său agent al unui serviciu secret.

Conform „The Daily Best“, un amănunt interesant este că liderul de la Kremlin este ajutat în campaniile sale de demascare atât companii importante, cât şi de foşti membri de rang înalt din cadrul unor servicii secrete străine.

Documentar „exploziv“: Filiera Browder-Navalnîi pentru „distrugerea Rusiei“

Aleksei Navalnîi, un lider al opoziţiei decimate ruse, este acuzat într-un documentar difuzat recent de un post de televiziune apropiat Kremlinului că este agent al unui serviciu secret străin. El ar fi fost recrutat de un investitor americano-britanic în Rusia, la rândul său agent al unui serviciu secret, pentru distrugerea ordinii în ţara sa. Mai multe conversaţii dintre cei doi, obţinute „de pe servere ale CIA“, ar dovedi această legătură cu iz de complot împotriva statului rus.

La 10 aprilie, „câinele de pază“ al Kremlinului, jurnalistul Dmitri Kiselev, anunţa la emisiunea sa săptămânală „Vesti Nedeli“ difuzarea unui documentar „exploziv“ care demonstrează existenţa unui complot americano-britanic împotriva Rusiei. Un actor important al acestui complot ar fi juristul şi activistul Aleksei Navalnîi, unul dintre criticii preşedintelui rus Vladimir Putin.

În documentarul intitulat „Efectul Browder“ şi difuzat pe 13 aprilie de postul de televiziune Rossia 1 Navalnîi este prezentat ba ca agent al MI6, ba al CIA, sub numele de cod Freedom. El ar fi fost recrutat în 2006 de către William Browder, directorul general al fondului de investiţii Hermitage Capital Management, pentru a participa la operaţiunea „Fior“. Potrivit autorului documentarului, jurnalistul rus Evgheni Popov, operaţiunea „Fior“ a fost lansată în 1986 de Statele Unite pentru a provoca prăbuşirea Uniunii Sovietice. După îndeplinirea acestui scop, operaţiunea a fost prelungită pentru distrugerea Rusiei, susţine jurnalistul vizat de sancţiuni pentru dezinformare în prezentarea conflictului din estul Ucrainei.

Plină de erori şi neconcordanţe, o presupusă „corespondenţă“ dintre omul de afaceri americano-britanic, care la rândul său ar fi fost racolat în 1995 de MI6 sub numele de cod Solomon, şi opozantul rus obţinută de pe „servere ale CIA“ în Ucraina ar arăta că cei doi au pus la cale „subminarea ordinii constituţionale din Federaţia Rusă“.

De exemplu, Navalnîi ar fi primit 1,5 milioane de dolari din partea lui Browder pentru a agita apele în Rusia prin campanii împotriva unor mari companii de stat, precum Gazprom, sau împotriva unor oficiali ruşi, precum procurorul general Iurii Ceaika. Unele plăţi ar fi fost intermediate de filiala de la Moscova a Comitetului Helsinki, o organizaţie internaţională pentru apărarea drepturilor omului.

image

Opozantul rus Aleksei Navalnîi

Însă cea mai gravă acuzaţie adusă celor doi „complotişti“ este faptul că nu ar fi străini de moartea avocatului rus Serghei Magniţki. Potrivit documentarului, ei ar fi conceput un plan de ucidere în închisoare a fostului avocat al Hermitage Capital Management şi transformarea acestuia în „martir sacru“ al opoziţiei în scopul „distrugerii Rusiei“.

Magniţki a murit în noiembrie 2009, la vârsta de 37 de ani, în închisoarea Butârka, din Moscova, după un an de arest. El a fost acuzat de fraudă fiscală după ce a prezentat informaţii cu privire la existenţa unei vaste reţele de corupţie coordonate de clanul Kliuev spre beneficiul mai multor oficiali ruşi. Cu câteva săptămâni înainte să moară, avocatul rus a denunţat condiţiile din închisoare, deplângând transferurile frecvente dintr-o celulă în alta şi refuzul de a i se acorda îngrijiri medicale în pofida durerilor sale abdominale insuportabile şi recomandării unui doctor de a fi supus unei intervenţii chirurgicale.

Aceste plângeri au ţinut prima pagină a ziarelor mai ales după moartea sa, iar William Browder a făcut eforturi pentru ca Statele Unite să exercite presiuni asupra regimului Putin în acest caz. În 2012, preşedintele american Barack Obama a semnat „Legea Magniţki“, care constă în includerea unor oficiali ruşi acuzaţi de încălcarea drepturilor omului pe o „listă neagră“. Drept răspuns, Putin a promulgat o lege care interzice americanilor să adopte copii orfani ruşi. La rândul său, Browder a fost condamnat în 2013 în absenţă în Rusia la nouă ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

image

William Browder FOTO The Guardian

Aleksei Navalnîi denunţă un „film de acţiune“

Pe blogul său, Aleksei Navalnîi a numit noua producţie televizată drept un „film de acţiune“. „Au atins noi culmi“, a scris opozantul, referindu-se la susţinătorii puterii ruse. El a cerut serviciului secret rus (FSB) să investigheze aceste acuzaţii.

E o „nebunie“, a reacţionat şi William Browder.

În opinia fostei agente a CIA Valerie  Plame, menţionată în documentar, corespondenţa dintre Navalnîi şi Browder prezentată de Rossia 1 „este o făcătură“.

Publicaţiile ruse neafiliate Kremlinului şi cele străine au exprimat la rândul lor dubii asupra acestei corespondenţe pline de greşeli gramaticale şi date inexacte.

De exemplu, într-una din scrisori Browder scrie că banii vor fi transferaţi lui Navalnîi „until January 26“. „Folosirea improprie a cuvântului «until» în loc de «by» este o greşeală comună vorbitorilor de limbă rusă“, notează „The Times“. De asemenea, în corespondenţă apar de multe ori discrepanţe în cronologia evenimentelor. Astfel, Navalnîi răspunde la un mesaj cu doi ani înainte ca acesta să-i fie trimis de către Browder. Documentarul mai prezintă o scrisoare semnată în septembrie 2009 de către Valerie Plame. Însă aceasta a ţinut să precizeze că este vorba de o eroare, menţionând într-un interviu pentru postul Dojdi că a plecat din CIA în 2007.

Spionul britanic folosit pentru defăimarea adversarilor

Practica de a-i băga pe mai mulţi opozanţi în aceeaşi oală şi de a-i acuza ca fiind agenţi străini folosind documente scrise într-o engleză trunchiată este caracteristică regimului Putin, comentează „The Daily Best“.

Conform portalului citat, un amănunt interesant este că liderul de la Kremlin este ajutat în acest sens atât de companii importante, cât şi de foşti membri de rang înalt din cadrul unor servicii secrete străine.

„The Daily Best“ scoate la iveală o legătură directă şi bizară între clanul Kliuev, o firmă de avocatură din Statele Unite şi o agenţie de investigaţii condusă de un fost important membru al MI6.

Potrivit autorului documentarului, „corespondenţa“ dintre Navalnîi şi Browder a fost furnizată de Serghei Sokolov, un fost şef al echipei de securitate a miliardarului Boris Berezovski, care a fost găsit mort în 2013, la Londra, unde se refugiase. Sokolov, citat ca expert independent, spune că a găsit documentele pe „servere ale CIA“ în Ucraina. El le-ar fi sustras în timpul manifestaţiilor împotriva fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici şi ar fi fost ajutat în analiza acestora de o agenţie de investigaţii aparţinând lui Andrew Fulton.

Născut la Glasgow, Andrew Fulton (72 de ani) este un fost diplomat britanic şi şef al conservatorilor scoţieni. Rolul său în cadrul serviciilor secrete britanice a fost evocat timp de mai mulţi ani, dar confirmat abia în 2000. El ar fi lucrat în Berlinul de Est, la Ho şi Min, în Vietnam, şi la New York. Potrivit „The Herald“, Fulton a fost implicat şi într-un plan privind eliminarea fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici. După ce a plecat din MI6, Fulton a înfiinţat în 2006 GPW&Co, o firmă privată de investigaţii cu sediul la Londra.

Ceea ce nu a menţionat Sokolov în „Efectul Browder“ şi nici presa afiliată Kremlinului este că nu el a contactat GPW&Co, ci aceasta a fost subcontractată de firma de avocatură Debevoise&Plimpton în numele clientului său Andrei Pavlov pentru a face analiza.

„The Daily Best“ a intrat în posesia unei corespondenţe între Pavlov şi Debevoise&Plimpton care conţine o „scrisoare de angajament“ în acest sens între GPW&Co şi filiala din Londra a acestei case de avocatură. Scrisoarea este datată 26 septembrie 2014 şi semnată de Andrew Wordsworth, un cofondator al GPW&Co.

Andrei Pavlov nu este nimeni altcineva decât avocatul grupului Kliuev. După izbucnirea scandalului Magniţki, avocatul a cheltuit o mică avere în Marea Britanie pentru a-l ataca şi defăima pe William Browder.

Contactat pentru a face lumină asupra rolului lui Andrew Fulton în documentarul „Efectul Browder“, Rossia 1, GPW&Co şi Debevoise&Plimpton au refuzat să comenteze, scrie „The Daily Best“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite