Soţia unui oligarh rus critică sancţiunile UE după ce a fost adăugată pe lista persoanelor vizate: „O decizie nefericită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Soţia miliardarului rus Andrey Melnichenko contestă sancţiunile UE care-i vizează şi susţine că acestea sunt „nesăbuite" şi „arbitrare", anunţă Reuters.

Potrivit unui reprezentant al cuplului, decizia Uniunii Europene de a extinde sancţiunile împotriva lui Melnichenko şi asupra soţiei sale este „iraţională", deoarece aceasta nu a deţinut niciodată cetăţenia rusă şi nici nu a locuit în Rusia.

Astfel, Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad şi deţine cetăţenia sârbă şi cea croată, va „contesta decizia nefericită împotriva ei", a declarat reprezentantul într-o declaraţie transmisă prin e-mail către Reuters, transmite Mediafax.

Reuters a relatat luna trecută că Melichenko a cedat soţiei sale dreptul de proprietate asupra companiei de cărbune SUEK AO şi a companiei de îngrăşăminte EuroChem Group AG pe 8 martie, cu o zi înainte ca UE să îl pună pe lista de sancţiuni. UE a sancţionat-o vineri pe soţia lui Melnichenko în cadrul celei de-a şasea runde de sancţiuni împotriva Rusiei. UE susţine că Aleksandra Melnichenko „profită bine de averea şi beneficiază de pe urma bogăţiei soţului ei".

Măsura ar putea perturba operaţiunile de la SUEK şi EuroChem, deoarece sancţiunile includ îngheţarea activelor ei.

Un purtător de cuvânt al EuroChem a declarat că, deşi compania s-a angajat să respecte cu stricteţe legislaţia UE privind sancţiunile, va încerca, de asemenea, să discute cu autorităţile UE despre cum ar putea continua să furnizeze îngrăşăminte fermierilor.

„EuroChem va colabora cu Comisia Europeană şi va înainta propuneri pentru a găsi soluţii care să îi permită să îşi menţină operaţiunile şi să furnizeze nutrienţi pentru culturi clienţilor săi din întreaga lume într-un moment extrem de critic de criză alimentară", a declarat purtătorul de cuvânt.

EuroChem produce aproximativ 5% din producţia mondială de îngrăşăminte.

La sancţionarea lui Melnichenko în martie, UE l-a acuzat pe acesta că este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Melnichenko a contestat sancţiunile prin depunerea unui recurs la Tribunalul UE, care se ocupă de plângerile împotriva instituţiilor europene.

Joi, trei oligarhi ruşi, printre care şi miliardarul Roman Abramovici, au sesizat justiţia europeană pentru a obţine anularea sancţiunilor impuse lor de UE în urma invaziei ruse în Ucraina, potrivit unor surse din tribunalul Uniunii, citate de AFP.

Ceilalţi doi oameni de afaceri, suspectaţi a avea legături cu Vladimir Putin, sunt Petr Aven şi Mihail Fridman, trecuţi pe lista neagră a UE în februarie-martie în urma ofensivei ruse.

Roman Abramovici era din 2003 proprietarul clubul de fotbal Chelsea care a fost scos la vânzare cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancţionat de guvernul britanic. Achiziţia sa, aprobată de guvernul britanic şi de Premier League, de către un consorţiu condus de omul de afaceri american Todd Boehly a fost finalizată luni, informează Agerpres.

Petr Aven este cunoscut pentru uriaşa sa colecţie de opere de artă rusă. Un tablou aparţinându-i, prezentat în cadrul expoziţiei Morozov la Paris, a fost „blocat" şi a rămas în Franţa.

Sancţiunile europene constau în îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor în UE.

Peste o mie de personalităţi se află pe lista neagră a UE, înfiinţată în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea. Aceasta a fost extinsă considerabil ca urmare a războiului dus de Moscova în Ucraina. 

Noul pachet de sancţiuni adoptat de UE săptămâna aceasta include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite