Soţia lui Navalnîi se declară îngrijorată: „Vorbeşte cu dificultate”. Opozantul rus a depus o plângere din cauza faptului că nu a primit un exemplar de Coran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia şi Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Iulia şi Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Soţia opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, anunţă că este „îngrijorată” cu privire la sănătatea soţului său, bolnav şi aflat în greva foamei, după ce l-a vizitat în Colonia Penitenciară Nr. 2 din Pokrov, la 100 de kilometri est de Moscova, relatează AFP.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a anunţat la 31 martie că intră în greva foamei, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie şi a acuzat administraţia penitenciară de faptul că i-a refuzat accesul la un medic, în pofida faptului că suferă de o dublă hernie de disc, potrivit avocaţilor săi.

Iulia Navalnaia a povestit pe Instagram că l-a vizitat marţi şi că a comunicat cu el la telefon, despărţiţi de un geam.

„Este la fel de voios şi jovial, dar vorbeşte cu dificultate, iar din când în când închidea pentru a se culca pe masă şi a se odihni”, scrie ea.

„Ştiu că nu va abandona (...), dar după această vizită sunt şi mai îngrijorată pentru el”, adaugă ea.

Iulia Navalnaia anunţă că administraţia penitenciară continuă să-i refuze accesul la un medic soţului său, care cântăreşte în prezent 76 de kilograme - cu nouă mai puţine decât atunci când a intrat în greva foamei.

Aleksei Navalnîi a anunţat marţi, pe Instagram, cu ocazia primei zi a Ramadanului musulman, că a depus o pângere împotriva coloniei penitenciare în care este încarcerat din cauză că nu a primit un exemplar de Coran pe care l-a cerut.

„Cine ar fi crezut că pentru prima oară când îmi dau în judecată colonia avea să fie din cauza Coranului?”, a anunţat opozantul politic.

CĂRŢILE LUI NAVALNÎI, „CONTROLATE CU PRIVIRE LA EXTREMISM”

Potrivit lui Navalnîi, cărţile pe care le-a adus la sosirea în detenţie, la începutul lui martie, nu i-au fost încă predate, deoarece este necesar să fie „controlate cu privire la extremism”, o procedură care durează luni de zile.

„Veţi verifica dacă Coranul este extremist? Este stupid şi ilegal”, denunţă el.

„I-am scris, astfel, o cerere directorului şi am depus o plângere”, anunţă Navalnîi.

Criticat din cauza unor luări de poziţie rasiste în anii 2000 şi din cauza faptului că a participat la manifestaţii ale extremei drepte, Aleksei Navalnîi a explicat că a decis „să studieze în profunzime şi să înţeleagă Coranul” în timpul detenţiei.

„Toată lumea din jurul meu discută neîncetat despre islam şi musulmani, iar bineînţeles că 99% dintre cei care o fac nu ştiu nimic despre acest subiect. Însă eu am decis să devin un campion al Coranului în rândul politicienilor ruşi nemuslmani”, scrie el.

Aleksei Navalnîi este încarcerat doi ani şi jumătate, într-un dosar de fraudă din 2014, denunţat larg drept un pretext în vederea încarcerării sale.

El a acuzat luni autorităţile de faptul că vor să-l alimenteze cu forţa.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite