Soţia lui Navalnîi, arestată la Moscova: Alte peste 2.500 de persoane au fost reţinute în Rusia. La Iakuţk, oamenii au protestat la -53 de grade Celsius: „Nu dictaturii!” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţii pro-Navalnîi în mai multe oraşe din Rusia Sute de persoane au fost arestate FOTO Profimedia / TASS

Soţia lui Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestată sâmbătă în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale la Moscova. Peste 2.500 de persoane au fost reţinute astăzi în întreaga Rusie.

Iulia Navalnaia a anunţat pe contul ei de Instagram că fost urcată într-o dubă şi dusă la o secţie de poliţie din Moscova. „Scuzaţi calitatea (fotografiei, n. red.), lumina este proastă în dubă”, a scris soţia lui Aleksei Navalnîi la un selfie pe care l-a postat pe contul său de Instagram.

De la Valdivostok la Moscova, Rusia este cuprinsă sâmbătă de manifestaţii anti-Putin. Protestele au loc la apelul lui Aleksei Navalnîi, care a fost arestat duminică seara la întoarcerea la Moscova după aproape cinci luni de tratament în Germania, unde a fost evacuat de urgenţă la 22 august 2020, după ce a fost otrăvit cu un agent neurochimic de tip Noviciok în timpul unei deplasări la Tomsk. Arestat sub acuzaţia că a încălcat termenii unei sentinţe la închisoare cu suspendare, Navalnîi a fost plasat în arest pentru 30 de zile, mai exact până la 15 februarie. Înainte de a fi transferat de la o secţie de poliţie din Himki la închisoarea Matrosskaia Tişina din Moscova, Navalnîi le-a transmis compatrioţilor săi să iasă sâmbătă în stradă şi să manifesteze împotriva „bandiţilor aflaţi la putere”.

Zeci de mii de ruşi au ieşit la proteste astăzi în Rusia înfruntând frigul de afară. Primele manifestaţii au început în Extremul-Orient şi în Siberia, la  Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Cita. La Iakuţk, aproape de Cercul Polar, o sută de protestatari au ignorat temperaturile de - 53 de grade Celsius şi şi-au manifestat susţinerea pentru Navalnîi. Manifestanţii au scandat „Putin, hoţul”, „Navalnîi, suntem alături de tine” sau „Libertate pentru deţinuţii politici”.

După ce nu a reuşit să împiedice organizarea protestelor, forţele de ordine au intervenit cu brutalitate şi au recurs la arestări. Potrivit organizaţiei nonguvernamentale OVD-Info, ce ţine evidenţa numărului de arestări la proteste, poliţia a reţinut peste 2.500 de persoane la mitingurile pro-Navalnîi din întreaga Rusie.

Ciocnici sporadice au avut loc între manifestanţi şi forţele de ordine şi la Moscova, primii aruncând cu bulgări de zăpadă drept răspuns la loviturile de bastoane primite din partea poliţiştilor.

„Rusia va fi liberă”, „Putin e un asasin”, a scandat mulţimea adunată în Piaţa Puşkin din centrul Moscovei. Alţi protestatari au purtat pancarte cu sloganuri pe care se putea citi „Nu mi-e teamă” şi „Nu dictaturii”.

Circa 2.000 de persoane au protestat şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia şi locul de baştină al lui Vladimir Putin. Şi aici poliţia a operat zeci de arestări.

Potrivit unei investigaţii jurnalistice internaţionale, care conţine detalii de necontestat, Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok de o echipa specială a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Opozantul a reuşit chiar să obţină informaţii despre operaţiunea care l-a vizat din partea unui agent FSB care apare în anchetă. Navalnîi este convins de faptul că a fost otrăvit la ordinul lui Putin. Kremlinul neagă acuzaţiile şi refuză să deschidă un doar penal în acest caz.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite