Faţa nevăzută a oraşului Soci, gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă, marcată de corupţie, sărăcie şi nepăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga, 29 de ani, este managerul unui club de striptease din Soci. FOTO Rob Hornstra
Olga, 29 de ani, este managerul unui club de striptease din Soci. FOTO Rob Hornstra

Doi jurnalişti olandezi care au documentat viaţa locuitorilor din Soci şi Caucazul de Nord au primit interdicţie de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă, după ce şi-au publicat rezultatele proiectului lor. Cei doi au lucrat pe ascuns pentru a arăta lumii cum se trăieşte în oraşul cu cea mai mare investiţie din lume pentru organizarea competiţiilor olimpice, unde sărăcia, conflictele, prostituţia, nepăsarea şi corupţia sunt de notorietate.

Fotograful Rob Hornstra şi reporterul Arnold van Bruggen au pus bazele Proiectului Soci, care a durat patru ani, cu scopul de a arăta viaţa cotidiană din oraşul din vestul Rusiei, regiunea Krasnodar.

Iniţiativa celor doi a fost finanţată între 2009 şi 2013 mai ales prin intermediul donaţiilor, fiind susţinut de peste 650 de oameni din toată lumea, potrivit site-ului dedicat proiectului.

Soci este considerat o staţiune turistică importantă în Rusia, unde obişnuiau să vină liderii ţării, aflându-se la depărtare de 37 de ore de mers cu trenul de la Moscova.

Rezultatul muncii lor se poate vedea în carte „Proiectul Soci: Un atlas al Războiului şi al Turismului din Caucaz”, recent lansată pe piaţă.

De-a lungul anilor de documentare, cei doi jurnalişti au fost arestaţi de mai multe ori de autorităţile locale. „Am început să lucrăm pe ascuns în 2011, fără să publicăm nicio poveste”, a declarat Hornstra pentru revista „Dazed and Confused”.

„Dar în 2012 ne-am întors (în Soci) şi am început să cercetăm mai multe subiecte sensibile, aşa că am fost arestaţi de vreo două ori. Totul a culminat în iunie 2013, când autorităţile ne-au interzis să mai intrăm în Rusia pentru următorii cinci ani”, a continuat fotojurnalistul.

Cei doi au notat în cartea lor că Jocurile Olimpice vor avea loc în apropiere de o zonă de conflict, Abkhazia, de unde au cules mai multe „poveşti despre dispariţii, asasinate puse la cale de forţele de ordine, torturi, procese judecătoreşti nedrepte, nepotism şi corupţie”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite