Serviciul Federal de Securitate din Rusia: Statul Islamic a ajuns în Caucaz. Ameninţarea este reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea jihadistă Statul Islamic a ajuns să aibă susţinători şi în Caucazul de Nord, unde a reuşit subordonarea mai multor unităţi de combatanţi islamişti (Emiratul Caucazului) ce acţionează în această parte a Rusiei, este avertismentul făcut vineri de Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit Fox News.

O parte dintre comandanţii grupării teroriste „Emiratul Caucazului” au jurat credinţă Statului Islamic. Ameninţarea este reală”, a declarat vineri Serghei Smirnov, adjunctul directorului FSB, la finalul unei reuniuni a Structurii Regionale Antiteroriste a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Serviciul de securitate rus a făcut o precizare referitoare la cei numărul celor care s-au alăturat grupării jihadiste. Potrivit FSB, e vorba de mai multe mii cetăţeni din statele membre ale OCS. Numai numărul ruşilor e de aproximativ 1.700, iar al radjicilor de 300, a subbliniat Smirnov.  

Responsabilii cu combaterea terorismului din ţările membre ale OCS (Rusia, China, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan şi Tadjikistan), susţin că e nevoie o intensificarea a cooperării între serviciile lor de informaţii pentru a supraveghea deplasările teroriştilor pe teritoriile lor.

„Este vorba despre activităţi de supraveghere realizate de serviciile secrete ale statelor din OCS, schimburi de informaţii, colectarea datelor personale ale teroriştilor şi monitorizarea deplasărilor acestora”, a mai spus Smironov.

Ameninţări mai vechi la adresa lui Putin

În septembrie 2014, Statul Islamic îl ameninţă pe liderul de la Kremlin, într-un mesaj video postat pe Internet, că va elibera Cecenia şi Caucazul. Printre jihadiştii care transmit mesajul se află şi unul care vorbeşte limba rusă şi care afirmă că toată tehnica militară de care dispun provine din Rusia.

„Acest mesaj este pentru tine - Vladimir Putin. Acestea sunt avioanele pe care le-ai trimis lui Bashar, noi împreună cu Allah le vom trimite către tine, ţine minte acest lucru. Cu voia lui Allah, noi vom elibera Cecenia şi Caucazul. Tronul tău se clatină deja şi el va cădea când vom veni la tine", spunea unul dintre jihadişti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite