Separatiştii transnistreni au reţinut doi directori români din Tiraspol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce 70 de profesori din regiunea Transnistreană au participat la Chişinău la evenimentele dedicate zilei Naţionale, de 1 decembrie, separatiştii transnistreni au trecut la ameninţări asupra acestora. Ce fac autorităţile române? Rămâne să vedem, din moment ce aceştia sunt cetăţeni români.

Separatiştii de dincolo de Nistru acţionează din nou împotriva românilor din Tiraspol. Chiar în aceste momente, miliţieni şi civili care au pătruns în forţă în liceul românesc ,,Lucian Blaga“ îi interoghează pe cei doi directori ai acestei instituţii, Ion Iovcev şi Raisa Pădurean, pe care îi ameninţă cu închisoarea.

Cei doi directori sunt cetăţeni ai statului România şi până în acest moment nu a apărut nici un punct de vedere oficial cu privire la situaţia acestora din partea ministerului de externe.

Ambasadorul român din Republica Moldova nu a putut fi contactat pentru a da detalii, acesta fiind probabil prea ocupat cu alte treburi considerate mult mai importante decât   viaţă cetăţenilor români.

Am sunat acum câteva minute la Ministerul Român de Externe şi nu au putut să  îmi ofere informaţii, iar din tonul vocii se pare că nici nu deţineau(nu ştiau de acest lucru). Mi s-a solicitat să transmit un email prin care solicit un punct de vedere(au trecut deja 2 ore şi nu am primit nici un răspuns oficial de la ministerul de externe, probabil dovada competenţei celor angajaţi pe criterii politice şi incapabili a gândi o politică de stat coerentă).

Liceul este unul cu predare în limba română şi se află sub administrarea Chişinăului, fiind de altfel singura urmă a celui de al doilea stat românesc în teritoriul aflat sub ocupaţie.

În urmă cu puţin timp  ni s-a comunicat(via ambasadă) că evenimentele de astăzi au cel mai probabil legătură cu vizita preşedintelui Senatului Crin Antonescu şi cu faptul că acesta s-a întâlnit/ se întâlneşte astăzi cu un grup de profesori din regiunea transnistreană.

Pretextul intervenţiei este reprezentat de o falsă petiţie depusă de unul dintre profesori. Acesta semnala cum că nu şi-ar fi primit salariul. Profesorii de la acest liceu sunt plătiţi de către Chişinău, deci autorităţile de la Tiraspol nu au nici o bază pentru realizarea unei astfel de verificări.

Dedesupturile sunt însă altele. Profesorii plătiţi de către al doilea stat românesc au fost somaţi de curând să plătească impozitul pe venit către regimul separatist de la Tiraspol. Aceştia au primit notificări la instituţia de învăţământ, dar directorii au refuzat să le preia şi să le dea mai departe. Ei şi-au plătit deja taxele aferente către bugetul Republicii Moldova, aşa cum legea prevede- singura entitate recunoscută oficial şi cea care le plăteşte salariile. De fapt accesul la documente se doreşte a fi realizat pentru a se vedea valoarea totală a salariilor încasate şi pentru a trece la somarea profesorilor spre o plată ilegală către mafia transnistreană. 

Este o formă nouă de presiune prin care se urmăreşte punerea sub acuzare a tuturor profesorilor din regiune pentru evaziune( fals spus, deoarece regimul nerecunoscut nu are autoritate legală).

Vom reveni cu detalii.

InfoPrut aminteşte că în urmă cu o săptămână terenul Liceului ,,Lucian Blaga“ din Tiraspol a fost înconjurat cu sârmă ghimpată, instalată de către administraţia şcolii sportive cu care liceul ,,Lucian Blaga“ împarte aceeaşi curte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite