Sectorul spaţial al Rusiei, afectat de o corupţie astronomică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu miliarde furate şi oficiali la închisoare sau pe fugă, sectorul spaţial al Rusiei se află în centrul unei scheme de fraudare care a stăvilit ambiţiile de recuperare a grandorii din perioada sovietică, scrie AFP.

Ani de zile, Moscova a încercat să repare industria care a fost o sursă de mare mândrie în URSS. Deşi şi-a revenit după colapsul de după perioada sovietică şi a devenit încă o dată un jucător major la nivel mondial, sectorul spaţial rus a suferit recent o serie de eşecuri umilitoare. Şi acum, scandaluri majore legate de corupţie la Agenţia Federală Spaţială Rusă Roskosmos au eclipsat planurile sale de a lansa noi rachete şi staţii lunare.

„Miliarde (de ruble) sunt furate de aici, miliarde“, a declarat Alexander Bastrikin, şeful Comitetului rus de Investigaţii – echivalentul FBI-ului – la mijlocul acestei luni.

Investigaţiile legate de fapte de corupţie la Roskosmos sunt în desfăşurare „de aproape cinci ani şi nu se întrevede niciun sfârşit“, a mai adăugat el.

În ultima controversă care vizează agenţia, un oficial pare să fi fugit din Rusia, în timpul unui audit al centrului de cercetare pe care îl conducea. 

Iuri Iaskin, directorul Institutului de cercetare în domeniul echipamentelor spaţiale, a părăsit Rusia, fugind într-o ţară europeană, de unde şi-a anunţat demisia, în aprilie, potrivit publicaţiei Kommersant. El se temea de descoperirea unor fapte de neglijenţă profesională în timpul unei inspecţii la institut, potrivit unor surse ale cotidianului citat.

Roskosmos a confirmat pentru AFP că Iaskin a demisionat, dar nu a clarificat motivele. Institutul său din Moscova este implicat în dezvoltarea sistemului de navigaţie pentru sateliţii ruşi GLONASS, menit să fie concurent direct al sistemului american de GPS.

Stoparea corupţiei, „scopul principal“

Corupţia a afectat profund cele mai importante proiecte spaţiale ale Rusiei din ultimul deceniu: GLONASS şi construirea cosmodromului Vostocini, creat pentru a elimina dependenţa Rusiei de Baikonur din Kazahstan.

Aproape toate companiile majore din sector, inclusiv constructorii de rachete Krunicev şi Progress, au fost afectate de scandaluri financiare care au condus câteodată la condamnări la închisoare pentru fraudă la scară largă.

Curtea de Conturi a Federaţiei Ruse, corp de control financiar, a spus că încălcările financiare de la Roskosmos din 2017 au însumat 760 de miliarde de ruble (în jur de 11,7 miliarde de dolari), reprezentând aproape 40 la sută din totalitatea neregulilor întregii economii din acel an.

Roskosmos a declarat pentru AFP că „eradicarea corupţiei“ este unul dintre „scopurile principale“, adăugând că agenţia cooperează frecvent în anchetele autorităţilor. 

La mijlocul lunii aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a sublinait nevoia de a „rezolva în mod progresiv problemele evidente care încetinesc dezvoltarea sectorului spaţial“.

Mai mulţi bani, mai multă corupţie

Relansarea sectorului spaţial este o problemă de prestigiu pentru Kremlin. Acesta simbolizează mândria sa reînnoită şi abilitatea de a fi o putere globală majoră, în special în contextul relaţiilor tensionate cu Statele Unite.

Aproape distrus în anii ’90, sectorul a reuşit să rămână la suprafaţă datorită contractelor comerciale străine. 

Primul modul al Staţiei Spaţiale Internaţionale, Zarya, a fost construit în Rusia şi lansat în 1998, în ciuda unei crize financiare majore de la acel moment.

În mod paradoxal, situaţia s-a deteriorat la începutul anilor 2000, când economia Rusiei era în creştere. Creşterea de fonduri publice au alimentat frauda şi cercetarea în domeniul spaţial nu a mai avansat, potrivit experţilor. 

„Astăzi, sectorul spaţial funcţionează astfel: <<daţi-ne bani şi vom lansa ceva... cândva>>“, a spus Vitali Iegorov, expert independent în domeniul spaţial.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite