Se strânge laţul în jurul Phenianului? Rusia avertizează Coreea de Nord să renunţe la ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un riscă să-şi piardă, rând pe rând, toţi aliaţii din cauza retoricii agresive din ultima perioadă
Kim Jong-un riscă să-şi piardă, rând pe rând, toţi aliaţii din cauza retoricii agresive din ultima perioadă

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un „apel insistent” la adresa Phenianului, prin care-i cere să se abţină de la acţiuni care ar putea intensifica tensiunile cauzate de ameninţările privind folosirea armei nucleare.

Rusia a avertizat Coreea de Nord să-şi modereze retorica agresivă din ultimele săptămâni, după ce tensiunile au escaladat şi astăzi. 

Totodată, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiri, a declarat că este deschis organizării unor discuţii multilaterale pe tema Coreei de Nord în Elveţia, la propunerea Guvernului de la Berna, informează AFP.

„Înţeleg că Elveţia este pregătită să îşi ofere ospitalitatea pentru negocieri multilaterale. Nu ne opunem acestei idei”, a declarat Lavrov la Neuchâtel, după întrevederea pe care a avut-o cu omologul său elveţian de Externe, Didier Burkhalter.

La discuţiile din Elveţia ar urma să participe reprezentanţii Chinei, Coreei de Sud, Coreei de Nord, Rusiei, Statelor Unite şi Japoniei. În 2009, Phenianul a anunţat că se va retrage de la aceste discuţii.

Faptul că marile puteri internaţionale par a-şi pierde răbdarea faţă de regimul de la Phenian vine alături de o altă veste proastă pentru liderii nord-coreeni. 

Washingtonul a anunţat vineri că nu crede că Phenianul are tehnologia necesară pentru lansarea cu succes de rachete nucleare. Aceasta după ce, joi, ce un membru al Congresului a susţinut că un raport al serviciilor de informaţii militare confirmă faptul că nord-coreenii pot lansa oricând un atac nuclear cu succes

După ce comandatul forţelor armate ale Japoniei a autorizat ca rachetele defensive mobilizate în apropierea capitalei Tokio să intercepteze şi să distrugă orice rachetă lansată de Coreea de Nord şi care ameninţă teritoriu nipon, Phenianul i-a ameninţat pe japonezi cu „focul nuclear”. 

Aflat în regiune pentru a discuta cu liderii de la Seul, Tokio şi Beijing, John Kerry, Secretarul de Stat al SUA, a declarat după întâlnirea cu preşedintele sud-coreean că Nordul nu va fi acceptat ca putere nucleară. 

Poziţia fermă adoptată de Rusia faţă de conflictul din Peninsula Coreeană vine astfel ca o nouă lovitură pentru regimul de la Phenian, care pară să rămână fără aliaţi. 

Asta după ce, săptămâna trecută, China şi Cuba, doi aliaţi tradiţionali ai Coreei de Nord,  s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

„Niciunei ţări nu ar trebui să i se permită să disturbe pacea mondială”, să destabilizeze regiunea şi întreaga Asie, a subliniat duminică Xi Jinping, noul preşedinte chinez, care a adoptat astfel cea mai dură poziţie vizavi de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană. 

„Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune şi, cu atât mai puţin, întreaga lume, din egoism. Trebuie să acţionăm în mod concret pentru a soluţiona dificultăţi importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei”, a declarat Xi Jinping, care s-a oferit să medieze relaţia Coreii de Nord cu puterile internaţionale.

Un avertisment similar a venit şi din partea lui Fidel Castro, un alt aliat tradiţional al Phenianului. 

„Acum că v-aţi demonstrat avansul tehnic şi ştiinţific, vă amintim de datoria pe care o aveţi faţă de ţările care v-au fost prietene. Totodată, n-ar fi corect să treceţi cu vederea că un astfel de război ar afecta cinci miliarde din cele şapte care trăiesc pe planetă”, a avertizat Castro, accentuând că Havana a fost şi va rămâne un aliat al Coreei de Nord. 


Alte articole pe aceeaşi temă:

Coreea de Nord se pregăteşte de sărbătoare, în ajunul unui potenţial război nuclear

image

Coreea de Nord se pregăteşte intens pentru evenimentele de pe 15 aprilie când are loc comemorarea fondatorului statului comunist Kim il-Sun, deşi un nou test nuclear ar putea avea loc în orice zi. Sărbătoarea naţională a comemorării este asociată în mod tradiţional cu spectacole impresionante de forţe, într-o încercare de a atrage atenţia lumii.


Kim Jong-un FOTO Reuters

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?


Cum s-a ajuns la criza din Coreea de Nord

coreea de nord prizonieri

Coreea de Nord a stârnit panică în ultimele săptămâni, după ce a ameninţat cu o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite ale Americii şi şi-a mutat rachetele pe coasta de est a ţării.


Câtă influenţă are China asupra Coreei de Nord: va interveni Beijingul pentru împiedicarea unui conflict mondial?

china steag reuters

Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.


Coreea de Nord, o ţară mereu în stare de război

razboi irak 10 ani foto reuters

Istoria Coreei de Nord este una plină de suişuri şi coborâşuri. Acest „monstru” s-a născut ca o replică a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord şi-a asumat continuitatea acestei ideologii până în zilele noastre, încercând să o ducă acum pe o culme periculoasă.


SUA soldati foto reuters

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“.


John F. Kennedy

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţări. 


Coreea de Nord FOTO Reuters

Economia nord-coreeană va fi prima victimă a oricărui atac demarat de Phenian. Deja, pentru a arăta că nu blufează, liderii nord-coreeni au închis accesul către o zonă industrială comună, împărţită cu Sudul.


Kim Kyong Hu kim jong-un ap/telegraph.co.uk

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.


Kim Long-un

Armele nucleare din arsenalul Coreii de Nord acţionează drept un scut împotria potenţialilor agresori şi ca o fundaţie pentru prosperitate, a spus liderul ţării, Kim Jong-un.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite