Sateliţi de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene, atacaţi de pe teritoriul Rusiei

Sateliţi de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene, atacaţi de pe teritoriul Rusiei

Satelit Sentinel

Potrivit datelor publicate de mass media ruse, unul din sateliţii Sentinel-1, lansat de Agenţia Spaţială Europeană, ar fi fost puternic atacat de staţiile de război electronic din Rusia. Probleme în funcţionarea acestuia au apărut joi, 22 iulie, când dispozitivul explora peninsula Crimeea şi zona Donbas.

Anumite defecţiuni au fost observate şi la celălalt satelit al misiunii Sentinel-1, care “stă de veghe” în tandem cu primul satelit. Ambii au fost lansaţi în cadrul programului Copernicus al Uniunii Europene, destinat observării Pământului.
 
Moscova a avertizat că sateliţii reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi China
 
Rusia a avertizat anterior că datele obţinute cu ajutorul sateliţilor din constelaţiile Sentinel-1 şi Sentinel-2 reprezintă o ameninţare pentru Forţele Navale ale Rusiei şi Chinei.
 
Cei doi sateliţi Sentinel-1 sunt destinaţi observării Pământului de pe o orbită joasă (693 km). Funcţiile principale ale acestora constă în obţinerea de fotografii de înaltă rezoluţie, precum şi în cercetarea Pământului cu ajutorul undelor electromagnetice din banda C (4-8 GHz) care permit o foarte bună cartografiere (radar de apertură sintetică  - C-SAR), având aparatura de emisie/recepţie centrată pe frecvenţa de 5,5 GHz.
 
Dificultăţile cu care se confruntă astfel de sisteme satelitare constau în faptul că, pe lângă reflexia semnalelor proprii, recepţionează şi alte semnale inclusiv de la sisteme de bruiaj, care depreciază calitatea recepţiei sau o compromit total.
 
Sistemele ruseşti de război electronic Tirada-2/3 fac faţă cu succes unei astfel de misiuni de bruiaj. Un contract de achiziţionare pentru acestea a fost încheiat în anul 2018.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările