Sănătatea lui Aleksei Navalnîi s-a înrăutăţit considerabil în închisoare. Un picior a început să-i amorţească, spune avocatul opozantului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnii
Opozantul rus Aleksei Navalnii

Sănătatea politicianului Aleksei Navalnîi în colonie s-a înrăutăţit, potrivit Meduza care a fost informată despre acest lucru de către avocatul Olga Mihailova.

„Ieri piciorul lui a început să amorţească. Înainte de asta, l-a durut spatele mult timp. El a fost văzut de un neurolog local vineri, luni i s-au administrat două pastile de ibuprofen şi asta a fost tot. Bineînţeles, starea sa nu s-a îmbunătăţit”.

Potrivit lui Mihailova, avocaţii sunt acum în apropierea penitenciarului, dar nu li se permite să intre fiind invocat pretextul „măsurilor de securitate”.

Potrivit unui apropiat al lui Navalny, Leonid Volkov, el ar putea fi într-un spital al închisorii, iar administraţia instituţiei vrea să ascundă acest fapt.

Faptul că Alexei Navalnîi se află în colonia nr. 2 din oraşul Pokrov, regiunea Vladimir, a devenit cunoscut pe 15 martie. În acelaşi timp, o postare din propriul nume a fost publicată pe reţelele sale sociale; în aceasta, Navalnîi a raportat că „în general se descurcă bine”.-

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară, a comparat luni viaţa lui cotidiană de deţinut cu cea a unui Stormtrooper, soldaţii imperiali din saga Războiul Stelelor, informează AFP.

Într-un mesaj publicat pe Instagram, opozantul de 44 de ani descrie rutina sa matinală, care începe cu trezirea la ora 06:00, urmată de exerciţii fizice.

„Însă înainte de exerciţii, se ascultă imnul naţional”, continuă el. „Imaginaţi-vă, zona din jurul barăcilor, zăpada, bărbaţi în haine negre de deţinut, cu cizme şi cu căciulă de blană, care stau în întuneric cu mâinile la spate, iar un difuzor pe un stâlp răsună în toată zona: „Glorie Patriei noastre libere“. Un adevărat deliciu”, descrie opozantul.

Urmează apoi un exerciţiu de mers pe loc pe care „toată lumea din detaşamentul meu îl numeşte „Imperiul contraatacă'”. „În acest moment îmi imaginez că filmez un remake rusesc la Războiul Stelelor, unde, în loc de Stormtrooperii imperiali sunt deţinuţi cu rucsacuri pe spate şi cu uşanki'”, acele căciuli ruseşti cu urechi, din blană.

„Apărând interesele Împăratului, prizonierii spaţiului călătoresc de la o planetă la alta, reprimându-i pe rebeli. Însă, indiferent de locul unde se află, la 06:05 ei ascultă imnul, iar la 06:10 îşi fac exerciţiile”, adaugă Aleksei Navalnîi.

Este a doua oară când opozantul publică un mesaj după ce a ajuns în colonia penitenciară nr.2 din Pokrov, la 100 km de Moscova, unde îşi va ispăşi pedeapsa. În primul său mesaj, de săptămâna trecută, el compara locul său de detenţie cu un „lagăr de concentrare”.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia, după mai multe luni de convalescenţă în Germania, unde a fost adus pentru tratament în urma unei otrăviri de care el acuză Kremlinul. Condamnat la doi ani şi jumătate de detenţie pentru fraudă, într-un dosar ce data din 2014 şi pe care el îl denunţă ca fiind politic, Navalnîi este vizat de mai multe alte proceduri judiciare.

Luni, justiţia rusă a respins un recurs al opozantului prin care acesta acuza de „inacţiune” anchetatorii care au refuzat să declanşeze o anchetă asupra otrăvirii lui.

Poliţia rusă a lansat în august 2020 o „examinare preliminară” după spitalizarea lui Aleksei Navalnîi, inspectând locurile prin care el a trecut şi interogând martori. Instituţia nu a considerat totuşi că vreun element ar permite să se afirme că a fost comis „un delict”. Şi nicio analiză rusească nu a pus în evidenţă, potrivit autorităţilor, vreo substanţă toxică în organismul lui Navalnîi.

Rusia a respins întotdeauna apelurile occidentale la o anchetă, susţinând că Navalnîi nu a fost otrăvit şi acuzând servicii secrete străine sau chiar modul de viaţă al lui Navalnîi că ar fi la originea incidentului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite