Saakaşvili prezintă planul prin care Putin va continua la putere după 2024: include anexarea unor state, printre care şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte georgian Miheil Saakaşvili este de părere că Vladimir Putin nu va renunţa la putere în primăvara anului 2024, când îi va expira al patrulea mandat la Kremlin, ci va încerca să continue prin refacerea parţială a Uniunii Sovietice.

În opinia lui Saakaşvili, citat de RBK, Putin va continua la putere din 2024 ca preşedinte al unei noi entităţi statale.

„Putin are în plan să anexeze Georgia, Armenia, (Republica, n. red.) Moldova, Belarus şi o mare parte din Ucraina, cu excepţia vestului“, susţine fostul preşedinte al Georgiei şi guvernator al regiunii Odesa, din sud-estul Ucrainei.

Primul pas în acest plan constă în slăbirea liderilor acestor ţări prin forţarea lor de a declara neutralitatea, spune Saakaşvili.

Ori, potrivit Interfax, Moscova şi Tbilisi discută pe tema declarării neutralităţii Georgiei, în scopul îndepărtării acestei ţări din Caucaz de NATO şi UE.

Tema neutralităţii este preferată şi de preşedintele moldovean prorus Igor Dodon, care o menţionează oricând are ocazia.

Întrebat, în august, dacă va pleca de la Kremlin în 2024, preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să dea un răspuns: „E prea devreme să vorbim de 2024. Suntem în 2019“.

Aflat de 20 de ani la putere, Vladimir Putin, care se apropie de vârsta de 67 de ani, nu dă semne că ar ieşi la pensie. După două mandate prezidenţiale consecutive (2000-2008), el s-a întors la Kremlin în 2012 în urma modificării Constituţiei.

Liderul de la Kremlin susţine că nu va recurge la noi modificări în Legea fundamentală a Rusiei pentru a rămâne la putere, dar Bloomberg menţionează că o variantă pentru el poate fi „absorbţia“ Belarusului. Pentru aceasta, Putin s-ar putea folosi de tratatul Uniunii Statale. Mai exact, el ar putea să preia conducerea Consiliul de Stat Suprem, prevăzut în tratat şi ale cărui puteri vor fi sporite în 2024. Astfel, Putin şi-ar putea păstra pe viaţă puterea politică în Rusia, fără a fi nevoit să schimbe Constituţia. În plus, subliniază Bloomberg, unirea cu Belarusul poate compensa pierderea Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite