Ruşii votează în alegerile locale, după o vară de represiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii locali după o campanie agitată şi una dintre cele mai importante operaţiuni de reprimare a manifestanţilor de sub regimul Putin.

În total, peste 5.000 de scrutine sunt organizate duminică în Rusia. Alegeri au loc şi în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de ruşi de la ucraineni în martie 2014.

Cel mai urmărit scrutin municipal este cel din Moscova, unde principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a îndemnat la un vot „inteligent“, în sensul susţinerii celor mai bine plasaţi în locul candidaţilor afiliaţi puterii. La Moscova. aproape 7,2 milioane de alegători sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 45 de deputaţi din Parlamentul local, dominat de Rusia Unită, partidul care asigură baza regimului Putin, şi fidel primarului pro-Kremlin Serghei Sobianin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a votat la Academia de Ştiinţe. „Este importantă calitatea (candidaţilor, n. red.), nu cantitatea“ lor, a declarat el după depunerea buletinului de vot în urnă.

Moscova a avut parte de o vară fierbinte, cu manifestaţii reprimate de poliţie şi arestarea a peste 2.700 de persoane. Este vorba una dintre cele mai mari operaţiuni de reprimare duse de regim împotriva contestatarilor săi, care s-au arătat nemulţumiţi de respingerea tuturor candidaţilor de opoziţie şi acceptatea numai a celor obedienţi puterii. Rusia Unită, un partid aflat într-o scădere istorică în preferinţele electoratului, nu are, oficial, niciun candidat însris în cursă.

„Aceasta nu este democraţie“, denunţă avocata Liubov Sobol, care a vrut să candideze şi s-a trezit la închisoare.

La Sankt Petersburg, campania pentru alegerea guvernatorului a fost foarte controversată, Kremlinul susţinându-l pe nepopularul guvernator interimar Aleksandr Beglov, relevă AFP.

„Totul este o formalitate, am venit din inerţie, am votat, dar nu cred că se va schimba mare lucru“, spune Serghei Antonov, un alegător în vârstă de 45 de ani.

Tatiana Himenok, o femeie în vârstă de 70 de ani, spune că a vrut să voteze pentru comunistul Vladimir Bortko, dar acesta s-a retras subit săptămâna trecută. A votat într-un final pentru Beglov, pentru că „a scăzut tarifele la apă şi impozitele pentru apartamente“.

Rezutatele acestor scrutine locale vor fi interpretate mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din 2021 şi vor contribui la conturarea viitorului politic al Rusiei, în contextul în care Vladimir Putin a intrat deja în al treilea deceniu de putere.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite