Ruşii pot trăi fără alimente de import, dar Putin şi-a făcut provizii de vin din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin nu vrea să rămână fără vin la Kremlin
Vladimir Putin nu vrea să rămână fără vin la Kremlin

Do svidania, branză Roquefort, feta, prosciutto şi jambon. Goodbye, gem de zmeură german, amestecuri de nuci din SUA, somon norvegian şi creveţi din Insulele Feroe. În eforturile sale de a răspunde cu aceeaşi monedă Occidentului, preşedintele Vladimir Putin îi privează pe ruşi de delicatesele cu care se obişnuiseră în ultimii ani, dar Kremlinul a adus din Europa 1 milion de sticle de vin.

Guvernul rus s-a orientat ca embargoul să vizeze produsele pe care Rusia le importa din UE şi SUA, dar pe care le-ar putea aduce din ţări mai prietenoase ca Turcia, China, state  din America Latină. În afară de aceasta, a avut grijă  să existe şi de câteva excepţii. De exemplu, parmezan este interzis, dar ulei de măsline italian nu. Cârnaţi germani, da, dar bere germană poate fi importată. Foie gras nu se mai importă, dar vinul francez Sauternes, da. Cheddar-ul irlandez va lipsi din magazine , dar whisky-ul irlandez va fi servit în barurile din  Moscova.

Putin pare să aibă puţină grijă faţă de efectul sancţiunilor în ceea ce-i priveşte pe ruşii de rând. Mass-media rusă difuzează propaganda Kremlinului: „ Pot supravieţui foarte bine într-o lume fără mere poloneze, roşii olandeze, şprot din Letonia, cola americană, carne de vită australiană şi ceai englezesc“, spun „patrioţii,  dar, iată că ceaiul şi cola nu se află sub embargoul lui Putin.

A trecut mai puţin de două săptămâni de când Rusia a introdus embargoul asupra produselor agroalimentare din UE, SUA şi Canada, şi efectele au început să se vadă în mai ales pe rafturile lanţurilor de magazine Metro şi Auchan care aveau contracte cu mari producători europeni. Imagini postate pe Internet de ruşi aracă cum de la rafturi lipsesc, caşcavalul şi laptele. Ruşii s-au repezit să-şi facă provizii, aminintindu-şi de anii de penurie ultimii ani ai Uniunii Sovietice. Administratorul unui supermarket a declarat presei că motivul lipsei mezelurilor şi caşcavalurilor se datorează faptului că s-au srticat frigiderele.

Kremlinul şi-a făcut provizii de vin din Europa

Administraţia prezidenţială rusă a cumpărat peste un milion de sticle de vin din Europa - făcând stocuri mai mari decât se poate servi la recepţii, scrie „The Moscow Times“.b Acest vin ar fi suficient pentru organizarea zilnică a unor banchete cu mii de invitaţi, dar firma care se ocupă de aprovizionarea Kremlinului, de mult timp nu se mai limitează să satisfacă doar necesităţile aparatului de stat şi face un ban din comercializarea sticlelor de vin scump, scrie RBC.

Potrivit calculelor agenţiei RBC, un milion de sticle de vin depăşeşte cu mult nevoile aparatului de stat. Dacă la un banchet s-ar rezerva cât o sticlă la doi oaspeţi, atunci volumul importat de firma Kremlinului ar fi de ajuns pentru a se organiza banchete în fiecare zi cu câte 5 000 de invitaţi.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a declarat,  într-o intervenţie în direct la postul public de televiziune Rossia-24 că Rusia mai dispune de rezerve la toate categoriile de alimente doar pentru două săptămâni, dar speră să acopere acest gol cu importuri de la noi parteneri.

Primele critici la adresa lui Putin

Chiar dacă rusul de rând încă nu conştientizeză efectele, pentru că nu are bani să cumpere delicatese europene, clasa de mijloc a început să vocifereze. Celebrul jurnalist rus Vladimir Soloviov, cunoscut pentru retorica sa pro-Putin, a criticat neaşteptat de dur decizia Kremlinului. Într-un interviu pentru postul de radio Vesti FM, el a declarat că deciziile recente a lui Putin - interzicerea importului de produse agroalimentare occidentale - duc ţara spre trecutul sovietic şi izolare totală.

„Noi începem să strigăm că tot ce este al nostru e cel mai bun , e ecologic, iar restul e gunoi. Dar staţi puţin, noi nu suntem idioţi! Nu putem să repetăm orbeşte aceste apeluri neinspirate”, a declarat jurnalistul.

Soloviov a declarat că, de impunerea sancţiunilor, cel mai tare se bucură oamenii care n-au trăit în perioada sovietică şi nu înţeleg care pot fi consecinţele.

„Stiu că noi trebuie să dăm răspunsul şi înţeleg bine că există diferite variante de răspuns. Dar ele trebuie calculate. Cei din Occident spun că ar putea iniţia un proces împotriva Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului. Asta poate duce la excludere din OMC”, a adăugat el. Potrivit acestuia, în general situaţia e catastrofală, deoarece dialogul dintre ţări e ratat.

„Ţările nu se mai aud una pe alta. Acum începe isteria inversă. Adică noi spunem că tot ce avem e cel mai bun. Nu este adevărat, este o minciună că avem cei mai delicioşi cartofi”, a spus Soloviov.

Intermediarul chinez

Între timp, Moscova caută noi furnizori pentru a-i înlocui pe europeni şi americani. Postul de televiziune rusesc NTV informează că mai multe companii chineze vor deschide la graniţa cu Federaţia Rusă zone de comerţ transfrontalier cu legume şi fructe.

„În provincia Dongning va fi creată o zonă specială de control vamal al companiei Baojun. În această zonă va fi organizat exportul direct de fructe şi legume pe piaţa rusă”, a declarat preşedintele Asociaţiei de Economie Aplicată din provincia Heilongjiang, Zhang Chunjiao.

Volumul de investiţii se va ridica la peste 60 de milioane de yuani (9,7 milioane de dolari). Noul proiect va deveni un centru logistic de comerţ cu fructe şi legume cu Orientul Îndepărtat al Rusiei.

„Zona Baojun acoperă o suprafaţă de 70 mii de metri pătraţi. Ea va fi echipată cu depozite frigorifice şi alte echipamente”, a mai spus Chunjiao. O altă corporaţie chineză „Dili”, intenţionează că creeze o zonă similară de comerţ transfrontalier.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite